Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Mnogi ljudi nisu svjesni da se sifilis lako prenosi tijekom nezaštićenog oralnog seksa, zaključak je ispitivanja objavljenog od strane čikaškog Zavoda za javno zdravstvo (Chicago Department of Public Health) koji nalazi povećanje broja oboljelih od sifilisa.

Temeljem rezultata istraživanja, autori savjetuju: "Osobe koje nisu u dugotrajnoj monogamnoj vezi i koje običaaju imati oralni seks trebale bi koristiti neku od metoda mehaničke zaštite (kondom ili slično) kako bi se smanjio rizik prenošenja spolno prenosivih bolesti.

Američki istraživači pratili su obrazac prenošenja sifilisa koji se radikalno promijenio u periodu između 1998. - 2002. godine.

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća primarni i sekundarni sifilis viđali su se gotovo isključivo kod heteroseksualaca, objavljeno je u znanstvenom časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report. Nakon 2001. godine, udio slučajeva sifilisa među homoseksualcima, osobito kada muškarac ima spolni odnos s muškarcem, popeo se na gotovo 60% svih slučajeva sifilisa.

U prikupljanju ovih podataka, autori su intervjuirali sve pacijente sa sifilisom u razdoblju između 2000. i 2002. godine. U gotovo 14% svih slučajeva oralni seks je bio jedini način spolnog odnosa tijekom perioda u kojem je nastala bolest.

Oralni seks imali su homoseksualni muškarci u 20.3% slučajeva, heteroseksualni muškarci u 6.9% i heteroseksualne žene u 6.9% slučajeva.

Moguće je da ovi podaci podcjenjuju ulogu oralnog seksu u prijenosu sifilisa, navodi se u pratećem editorijalu, jer je većina ispitanika uz analni i vaginalni seks imala i oralni seks.

Sifilis u usnoj šupljini može biti dugo vremena asimptomatski ili lezije mogu biti proglašene aftama i herpesom, naglašavaju autori. Lezije mogu sadržavati veliku koncentraciju uzročnika sifilisa Treponemae pallidum i stoga mogu biti vrlo infektivne.

Oštećenjem zaštitne epitelne barijere, oralne lezije mogu povisiti i rizik nastanka HIV infekcije.

"Ovi podaci naglašavaju potrebu edukacije seksualno aktivnih osoba po pitanju rizika prijenosa sifilisa oralnim seksom, " navode autori.
 

Mor Mortal Wkly Rep CDC Surveill Summ 2004;53:966-968.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve