Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Razvoj mišićno-koštanih i vazomotornih simptoma tijekom adjuvantnog liječenja inhibitorima aromataze kod rak dojke ne utječe na pojavljivanje recidiva, pokazuju rezultati iz istraživanja NCIC Clinical Trials Group MA.27.

Analiza ranijih studija (i općenito mišljenje) sugerira da je pojavljivanje simptoma tijekom liječenja povezano s boljim preživljenjem. Dr. Paul E. Goss iz Massachusetts General Hospital u Bostonu i kolege su pretpostavili da će novi simptomi ili pogoršanje vazomotornih ili zajedničkih simptoma biti povezani s smanjenjem recidiva kod žena koje su uzimale adjuvantne inhibitore aromataze nakon primarnog liječenja invazivnog raka dojke.

Oni su retrospektivno analizirali simptome vezane uz tretman i rezultate nakon prosječno 4,1 godinu praćenja kod više od 7.500 žena koje su sudjelovale u istraživanju. Žene su svrstane u tri skupine: 1) one bez značajnih početnih simptoma a koje su kroz vrijeme razvile vazomotorne ili zajedničke simptome stupnja 3 ili 4 tijekom liječenja; 2) one bez značajnih početnih simptoma koje nisu razvile niti jedan stupanj novih vazomotornih ili zajedničkih simptoma; i 3) koje su, bez obzira na početne simptome, razvile novi ili su im se pogoršali prijašnji vazomotorni i / ili zajednički simptomi.

Kod oko četvrtine žena u svakoj skupini su se razvili novi ili pogoršali prijašnji simptomi u šest mjeseci, nakon 12 mjeseci 38,0% od skupine 1, 52,9% od skupine 2, a 52,9% u skupini 3 je imalo nove ili pogoršanje prijašnjih simptoma, napisali su u izvješću online 15. prosinca u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Devedeset i šest od 403 (24%) žena s vazomotornim i / ili zajedničkim simptomima je prekinulo liječenje nakon tri mjeseca. U šest i 12 mjeseci, kod 12% i 10% žena je ukinut protokol liječenja. U jednovarijatnoj i multivarijatnim analizama, novi ili pogoršanje starih vazomotornih ili zajedničkih simptoma, nije bitno utjecalo na pojavljivanje recidiva, otkrili su istraživači.

"Buduće prospektivne analize simptoma inhibitora aromataze trebale bi osigurati da se simptomi analiziraju na jednak način", zaključuju autori. "Do tada, liječenje simptoma treba biti što učinkovitije i podrška nastavku liječenja." Dodali su da je "prerano za savjetovanje pacijenata o tome treba li nastaviti ili promijeniti terapiju inhibitorima aromataze s obzirom na simptome."

U uvodniku, Dr. William J. Gradisha sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu, upozorava na uvriježeno mišljenje da je toksičnost znak kliničke koristi. "S obzirom da raste broj kliničkih opcija za pacijente s rakom, i to osobito s rakom dojke, moramo se fokusirati na to da identificiramo žene koje su sklone razviti specifičnu toksičnost," napisao je.

Pozivajući se na mogućnost identificiranja biomarkera u selekcioniranju pacijentica s najvećim rizikom od toksičnosti, dr Gradisha je napisao: "Ako budemo imali alternativne ali jednake mogućnosti liječenja ili načina podešavanja doziranja kod pojedine pacijentice, možda ćemo biti u mogućnosti pružiti ne samo ciljanu terapiju za rak, nego i omogućiti sveobuhvatnu individualnu terapiju. "

 

IZVOR: http://bit.ly/1J8SF7S i http://bit.ly/1v3zMtr
J Clin Oncol 2014.:: Dubravka Dedeić dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve