Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Liječnici obiteljske medicine prije će povezati rane simptome karcinoma bubrega i mokraćnih puteva kod žena - za razliku od muškaraca – sa benignim stanjima kao što su bakterijske infekcije, piše u studiji koja je rađena u Velikoj Britaniji.

Istraživači su našli da žene s karcinomom mokraćnih puteva posjete svog liječnika obiteljske medicine tri puta više nego muškarci prije nego što ih pošalje specijalistima.

Georgios Lyratzopoulos i suradnici (Department of Public Health and Primary Care at the University of Cambrige, Velika Britanija) navode u studiji da više žena nego muškaraca napravi tri i više pregleda prije nego što im se ustanovi karcinom mokraćnog mjehura (27% naprema 10%) ili karcinom bubrega (30% naprema 18%).

"Rezultati pokazuju da liječnici obiteljske medicine rjeđe sumnjaju na karcinom mokraćnih puteva kod žena", navode.

Rezultati iz ove studije, objavljene online 24.lipnja u BMJ Open, nude "uvjerljive dokaze" u kašnjenju dijagnosticiranja ovih karcinoma, i "pojačavaju prijašnje ograničene dokaze" o kašnjenju dijagnosticiranja ovih karcinoma u Velikoj Britaniji i USA, kažu autori.

Doktor Lyratzopoulos i kolege smatraju rezultate značajnim jer kašnjenje u dijagnostici može imati velike posljedice. Izvještaj prijašnjeg ustraživanja rađenog u Velikoj Britaniji pokazuje da je petogodišnje preživljavanje bolje kod muškaraca nego kod žena (57% naprema 44%) (Lancet Oncol. 2009;10:35 369).

Autori su analizirali podatke iz National Audit of Cancer Diagnosis in Primary Care koji obuhvaćaju 1170 liječnika obiteljske medicine u 2009. i 2010.g. u Engleskoj.

Pomoću multivarijantne analize, obuhvaćajući starost, hematuriju i korištenje primarne zdravstvene zaštite, kod žena je nađeno da su, neovisno o ostalim kriterijima, imale 3 ili više konzultacija za karcinom mokraćnog mjehura (odds ratio [OR], 3.29; P <.001) i za rak bubrega (OR, 1.90; P = .031).

Autori objašnjavaju da je hematurija važna kao simptom za što raniju dijagnostiku. Kod postojanja hematurije, koja je najčešći simptom karcinoma mokraćnog mjehura, više je na vrijeme bilo otkrivenih karcinoma mokraćnog mjehura. Svejedno postoji razlika između muškaraca i žena kod oba karcinoma sa simptomima hematurije.

Unaprijediti dijagnostiku
Ovi rezultati pokazuju da se može napraviti poboljšanje u ranom otkrivanju karcinoma urinarnog trakta kod žena. Potrebno je detaljnije pristupiti pacijentu s hematurijom, kažu autori.

Po kliničkim smjernicama koje vrijede i u Velikoj Britaniji, potrebno je svakog pacijenta s bezbolnom makrohematurijom poslati na ciljani specijalistički pregled.

Problemi sa slanjem pacijenata na daljnju obradu nisu specifični samo za Veliku Britaniju. Prijašnje istraživanje u USA pokazuje da se liječnici „često ne drže smjernica koje upućuju na daljnju obradu čim dođe do makrohematurije“ pišu dr Lyratzopolous i suradnici.

Ipak, "mnogi" pacijenti s karcinomom urinarnog trakta nemaju hematuriju i pozitivna prediktivna vrijednost makrohematurije za urološke karcinome je manja od 15% (ovisno o dobi). Ovo ostavlja dosta prostora za razvijanje novih dijagnostičkih metoda za rano otkrivanje karcinoma urinarnog trakta, zaključuju autori.

BMJ Open

 

  Novosti - Sve