Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Prehrana bogata složenim ugljikohidratima s malim udjelom masnoća ne postiže samo uredne glikemijske vrijednosti, nego i smanjuje razinu masnoća u krvi kod žena s gestacijskim dijabetesom (GDM), pokazuju rezultati nove studije. "CHOICE (Choosing Healthy Options in Carbohydrate Energy) dijeta je složena prema preporukama za zdravu prehranu izvan trudnoće sa strane Američkog kardiološkog društva", rekao je dr. Teri L. Hernandez (University of Colorado School of Medicine, Aurora.)

"Ovaj način prehrane je primjeren i za trudnice i za sve druge koji nisu trudni", rekla je dr. Hernandez. Dr. Hernandez i kolege su u studiji usporedili CHOICE prehranu (prehranu bogatu složenim ugljikohidratima i s malim udjelom masnoća) s prehranom siromašnom složenim ugljikohidratima i velikim udjelom masnoća kod 16 žena s gestacijskim dijabetesom kontroliranim prehranom. Praćenje je trajalo 12 dana. Post- i preprandijalna razina glukoze se nije razlikovala kod obje dijete i vrijednosti kod obje vrste prehrane su bile manje nego što su trenutne glikemijske preporuke, izvjestili su istraživači.

Nije bilo razlike u prosječnoj noćnoj vrijednosti i u 24-satnim vrijednostima ali srednja dnevna vrijednost glukoze je bila malo viša kod CHOICE nego kod konvencionalne dijete (98 mg/dL naprema 93 mg/dL, P=0.03). Oba načina prehrane su omogućila vrijednosti glikemije koje odgovaraju ciljanim vrijednostima u liječenju za dnevnu, noćnu, postprandijalnu i središnju vrijednost glikemije. Razine triglicerida se nisu razlikovale između prehrana ali udio masnih kiselina je bila 19% manja kod CHOICE nego kod konvencionalne prehrane (p<0,01).

Sve trudnice je rodila zdravo terminsko dijete (38-41 tjedan). "Rezultati ove studije pokazuju sigurnost i efikasnost CHOICE prehrane za kontrolu glikemije trudnica sa GDM", rekla je. "Svejedno, ovi podaci pokazuju da se trebamo fokusirati na vrijednosti glikemije kod trudnica. Moramo još dugo proučavati učinke različitih načina prehrane kod GDM na druga stanja majki i djece kao što su inzulinska rezistencija majki, nutritivna uloga posteljice i tjelesna težina djeteta. Potrebne su još mnoge randomizirane studije s velikim brojem sudionika."

Rekla je da se nada da će njen tim moći pružiti nove dokaze u potpori CHOICE- sličnih dijeta koje će se onda moći primijeniti kod žena s GDM. "Očekujemo povećanje broja trudnoća s gestacijskim dijabetesom s obzirom na ADA dijagnostičke kriterije pa će biti važno odrediti način prehrane koji će biti učinkovit i za zdravlje majke i za zdravlje djeteta", rekla je dr. Hernandez.

 

Diabetes Care 2014.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve