Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Temeljem podataka prikupljenih obveznim tjelesnim pregledom mladića u okviru prijave za služenje vojnog roka, danski znanstvenici nalaze oštećenje reproduktivnog zdravlja kod mladića čije su majke začele nekim od postupaka potpomognute oplodnje (MPO), objavljeno je u stručnom časopisu American Journal of Epidemiology.

Danski istraživači iz Rigshospitalet, Copenhagen, ispitivali su podatke 1925 mladića podvrgnutih obveznom tjelesnom pregledu, a koji su dobrovoljno dali i uzorak krvi i sjemene tekućine, te u cijelosti popunili pismeni upitnik.

Na pitanje o postupcima umjetne oplodnje kako bi došlo do začeća, 47 mladića su dali potvrdan odgovor.

Nakon korekcije podataka za druge moguće čimbenike, znanstvenici nalaze da je kod mladića koji su začeti nekim od postupaka umjetne oplodnje volumen testisa bio manji, koncentracija spermatozoida bila 46% niža i ukupan broj spermija 45% manji. Također je manji bio i udio pokretnih spermatozoida, kao i spermatozoida morfološki normalnog izgleda.

Kod ovih muškaraca razina testosterona u serumu bila je niža, te je niži bio i indeks slobodnih androgena. Ove razlike, međutim, nisu bile statistički značajnog karaktera.

Znanstveni tim navodi da nije jasno koji mehanizmu su uključeni u opisanu pojavu, ali "statistički značajno manji broj spermatozoida, pokretnih spermatozoida i drugi nalazi predstavljaju razlog za zabrinutost, posebice u svjetlu aktualnih podataka o nižoj oplodnoj moći i porastu učestalosti postupaka umjetne oplodnje".

"Dugotrajno praćenje trebalo bi osigurati više podataka o mogućim uzrocima i kasnijim učincima postupaka koji se koriste u okviru asistirane reprodukcije", zaključak je autora.


Am J Epidemiol 2007;165:583-590.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve