Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Intenzivne promjene stila života čiji je rezultat smanjenje tjelesne težine igraju ključnu ulogu u vraćanju ovulacijskih ciklusa u osoba koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS) i prekomjerne težine, objavljeno je u znanstvenom časopisu "Fertility and Sterility".

"Liječenje PCOS-a se neprekidno komplicira epidemijom pretilosti, koja se jasno ocrtava u općoj populaciji, te kod približno 70% pacijentica s PCOS-om", navode znanstvenici iz Rochestera (University of Rochester School of Medicine and Dentistry, Rochester).

Američki znanstvenici su uspoređivali učinak intenzivnih promjena stila života (uključujući individualno savjetovanje o prehrani i dijetu, kao i program tjelovježbe) tijekom 24 tjedna kod 38 pacijentica s prekomjernom težinom ili pretilosti koje su patile od PCOS, koje jesu ili nisu uzimale metforminsku terapiju.

Kod pacijentica iz svih skupina (ali ne i placebo skupine) došlo je do statistički značajnog smanjenje tjelesne težine, navode autori. Pristup koji je uključivao kombinaciju metformina i intenzivnih promjena stila življenja postigao je najbolje rezultate i cilj smanjenja tjelesne težine za 7 do 10%.

Pacijentice koje su gubile na težini, otprilike devet puta češće su imale uredne ovulacijske cikluse u odnosu na pacijentice koje nisu gubile na težini, neovisno o tome da li jesu ili nisu uzimale metformin.

Još značajniji podatak bio je, naglašavaju znanstvenici, da su pacijentice koje su koristile metformin i regulirale tjelesnu težinu imale 16 puta češće uredne ovulacijske cikluse u odnosu na pacijentice koje su koristile metformin i nisu uspjele reducirati tjelesnu težinu.

Promjene u razini hormona registrirane su samo u skupini pacijentica koje su liječene metforminom uz gubitak na tjelesnoj težini. U ovoj skupini pacijentica došlo je do značajnog smanjenje razine ukupnog testosterona i indeksa slobodnih androgena, dok se razina SHBG (sex-hormone binding globulin) nije značajno mijenjala niti u jednoj skupini ispitanica.

"U planiranju terapije kod pacijentica s PCOS-om liječnici bi morali razmotriti preliminarne rezultate da umjerena redukcija tjelesne težine ima jednak učinak na nastupanje ovulacije kao i uporaba metformina kod ovih pacijentica", zaključuju američki znanstvenici.

No međutim, "rezultati ovog ispitivanja su po svojoj prirodi preliminarni i zahtijevaju dodatnu potvrdu drugih istraživanja".
 

Fertil Steril 2004;82:421-429.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve