Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Antiandrogeni hormoni mogu pomoći stabilizirati, pa čak i poboljšati, gubitak kose po ženskom tipu.

Patofiziologija poremećaja nije poznata ali se liječenje temelji na pretpostavci da su žene slične muškarcima, barem kada je u pitanju gubitak kose. Po toj logici, smanjenje androgena bi trebalo pomoći u rješavanju problema.

Možda da a možda i ne, rekla je Dr. Rochelle Torgerson na Godišnjem simpoziju dematologa u SAD.

"Nekad se pretpostavljalo da je obrazac gubitka kose kod žena isti kao i kod muškaraca", rekla je Dr. Torgerson, Mayo Clinic u Rochesteru, Minnesota. "Sada postoje dokazi da to nije istina. U 2010. godini imamo primjer žene s sindromom potpune neosjetljivosti na androgene; kod nje androgeni ne utječe na folikule. Mora postojati mjesta za estrogene. "

Stanje dodatno komplicira činjenica da niti jedan hormonski lijek nema odobrenje FDA za liječenje gubitka kose kod žena, a njihova uporaba ima kroz vrijeme proturječne podatke u kliničkim studijama. Ipak, ostaju temelj u liječenju ovog fizički i emocionalno opterećujućeg problema.

"Nema problema sa izrazom 'androgena alopecija', budući da je to ono što žene vide kad prvi puta traže informacije na internetu. Ali ja ih pokušam usmjeriti na 'gubitak kose po ženskom tipu. " I nikada ne koristim termin "muška ćelavost" jer ima ogroman utjecaj na žene".

Bolest je progresivna tijekom vremena. Usporava se ciklus rasta i produljuje faza odmaranja. Postoji progresivno stanjivanje od vrha vlasi. Neke žene zadrže većinu svoje kose na frontalnom dijelu, ali velika većina kaže da je tanja nego što je bila.

Spironolakton i oralni kontraceptivi s analozima spironolaktona su prvi izbor za liječenje kod dr Torgerson. Za spironolakton preferira dozu od 100-200 mg/dan. Neke žene s ovim lijekovima imaju gastrointestinalne probleme, vrtoglavicu, grčeve, osjetljivost grudi i sukrvicu.

Njen izbor za oralnu kontracepciju je kombinacija 20 mcg etinil estradiola plus drospirenon, ali i bilo koji drugi oralni kontraceptiv koji je odobren za akne mogu doći u obzir.

Finasterid i dutasterid su odobreni za gubitak kose kod muškaraca, ali ne i kod žena. Oba inhibiraju 5-alfa reduktazu tipa II. Dutasterid je jači od finasterida i također inhibira tip I alfa-reduktazu; oba enzima pretvaraju testosteron u jači dihidrotestosteron. Profil nuspojava je umjereniji nego što je kod spironolaktona, ali oba lijeka imaju mješovite rezultate u kliničkim ispitivanjima.

Jedan od problema s finasteridom kod ispitivanja je bila razlika u doziranju. Zadnja pozitivna studija je koristila najnižu dozu od 1,25 mg. Kad je doza povećana na 2,5 mg i 5 mg, povećala se korist.

Unatoč potpori hormonske terapije, dr Torgerson se ne oslanja samo na njih - podupire ih s s izravnim djelovanjem 5%-tne minoksidil pjene. Uz propisivanje učinkovite terapije upozorava žene da zapravo moraju biti strpljive i imati realna očekivanja.

Većina žena očekuje dramatično poboljšanje u kratkom vremenu. "Nemam pojma od kuda dolazi to očekivanje. To je sporo progresivno stanje. Slažem se s njima da nije privlačno imati malo kose. No, ako u 3 godine, imaju tu istu količinu kose, to će biti nevjerojatan uspjeh. I nakon što imaju takva očekivanja u svom umu, obično su zadovoljne s bilo kojim boljim rezultatima."

 

2015 American Academy of Dermatology Summer Meeting.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve