Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Čini se da redovito konzumiranje sojinih proizvoda smanjuje rizik raka endometrija, a osobito povoljan učinak se vidi kod žena prekomjerne težine, rezultat je studije znanstvenika iz Šangaja.

Rak endometrija - sluznice koja oblaže materničnu šupljinu, spada među pet najčešćih karcinoma u žena u našoj zemlji. Nakon raka dojke, to je drugi je najčešći karcinom ženskog spolnog sustava u dobnim skupinama između 50 - 59 godina i 60 - 69 godina.

Rizik obolijevanja raste sa životnom dobi, oko 2/3 slučajeva oboljenja se javlja u postmenopauzi i oko 1/3 u periodu perimenopauze. Veoma rijetko se javlja u pacijentica mlađih od 40. godina. Procjenjuje se da 30% (s tendencijom daljnjeg porasta) svih ginekoloških karcinoma čini rak endometrija.

Poznato je da razina endogenih estrogena igra ključnu ulogu u procesu nastanka endometrijskog karcinoma, potvrđuju kineski autori u znanstvenom časopisu British Medical Journal. Kako sojini proizvodi sadrže izoflavone koji posjeduju i estrogeno i antiestrogeno djelovanje, nije bio jasan učinak unosa visokih količina takve hrane na razvitak raka endometrija.

U istraživanju ovog učinka znanstvenici s američkog sveučilišta u Tenesiju (Vanderbilt University in Nashville, Tennessee) u suradnji s kineskim kolegama uspoređivali su prosječan unos soje i sojinih proizvoda kod 832 pacijentice s rakom endometrija, odabrane iz šangajskog Registra za rak po principu slučajnosti i 846 kontrolne ispitanice.

Količina unosa sojinih proizvoda bila je obrnuto proporcionalna riziku nastanka endometrijskog karcinoma, zabilježili su istraživači.

U usporedbi s ispitanicama čiji je dnevni unos soje iznosio manje od 5.9 g/dan, rizik javljanja raka endometrija bio je niži za 7%, 15% i 33% kod ispitanica koje su konzumirale 6.0 - 10.2, 10.3 - 16.0 i više od 16 g sojinih proteina na dan.

Ovo smanjenje rizika je bilo još i snažnije ukoliko su se promatrale samo pacijentice s prekomjernom tjelesnom težinom.

Iako rezultati ovog ispitivanja ukazuju na antikarcinogeni učinak sojinih proteina u odnosu na rak endometrija, konačne terapijske smjernice morat će sačekati daljnja ispitivanja koja će potvrditi dobrobit unosa sojinih proizvoda kod pretilih osoba, navode autori.


BMJ 2004;328:1285-1288.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve