Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Rizik nastanka raka jajnika u skupini visoko rizičnih pacijentica - pacijentice s patološkim mutacijama BRCA - 1 ili BRCA - 2 gena, moguće je značajno smanjiti sterilizacije - "podvezivanjem jajovoda", tvrde kanadski znanstvenici s University of Toronto u radu objavljenom krajem lipnja u časopisu The Lancet.

Mogući postupci i načini sprječavanja, odnosno smanjenja rizika nastanka raka jajnika uključuju profilaktičku ooforektomiju (kirurško odstranjenje oba jajnika), kemoprevenciju s kontracepcijskim tabletama i ultrazvučni probir.

U kanadskoj studiji, analizirani su podaci 232 pacijentice s invazivnim karcinomom jajnika i 232 kontrolne pacijentice s urednim ginekološkim statusom. U svakoj od ove dvije skupine 173 pacijentice imale su mutaciju BRCA -1 gena i 59 pacijentica mutaciju BRCA -2 gena. Obje skupine pacijentica su pažljivo odabrane, osobito po ostalim priznatim rizičnim faktorima: rak dojke u anamnezi, kao i upotreba kontracepcijskih tableta, koja je priznati zaštitni faktor (kemoprevencija raka jajnika).

U grupi pacijentica s invazivnim rakom jajnika kod 18% pacijentica s BRCA - 1 mutacijom prethodno je izvršena sterilizacija, u grupi pacijentica kod kojih se nije razvio rak ovaj postotak je iznosio 35%. U grupi pacijentica s BRCA - 2 mutacijom nije nađena ovakva povezanost.

S druge strane, relativni rizik nastanka karcinoma jajnika nakon sterilizacije u žena s BRCA - 1 mutacijom snižava se za 60%, a ukoliko su uz to bilo kada u životu koristile kontracepcijske tablete, rizik pada za 72%. U pacijentica s BRCA - 2 mutacijom nije zapažen protektivni učinak sterilizacije na nastanak raka jajnika.

S obzirom na ograničeni spektar preventivnih postupaka u zaštiti, odnosno smanjenju rizika nastanka karcinoma jajnika, ovaj rad predstavlja značajan praktični doprinos. Na ovaj način se pacijenticama s BRCA - 1 mutacijom umjesto kirurške prevencije - odstranjenja jajnika u zaštiti od nastanka karcinoma jajnika, nudi i druga opcija: sterilizacija uz uporabu kontracepcijskih tableta.
 

Lancet 2001; 357 (9267): 1467-1470

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve