Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Rezultati aktualnog istraživanja ukazuju da žene kod kojih je učinjena sterilizacija tuba (″podvezivanje jajovoda″) nemaju veću učestalost seksualne disfunkcije.

U stvarnosti, znanstvenici nalaze da ispitanice iz njihovog istraživanja kod kojih je učinjeno ″podvezivanje jajovoda″ imaju manji rizik nekih seksualnih problema i naginju većem zadovoljstvu svojim seksualnim životom u odnosu na druge žene.

″Ne postoje fiziološki razlozi koji bi nas trebali uvjeriti da će sterilizacija tuba dovesti do nastanka seksualnih problema,″ navode australijski znanstvenici sa sveučilišta 'La Trobe University', Melbourne.

U svojem istraživanju, australijski liječnici su pratili pojavu različitih simptoma seksualne disfunkcije i sveukupno zadovoljstvo spolnim životom kod 2.721 Australijske žene. Kod 447 žena koje su činile oko 16% ispitanica je učinjena sterilizacija tuba.

Većina ispitanica bila je u životnoj dobi između 40 - 64 godine.

Sveukupno su žene kod kojih je učinjena sterilizacija imale daleko manje seksualnih problema i daleko češće su bile zadovoljne svojim seksualnim životom, objavljeno je u on-line izdanju znanstvenog časopisa BJOG - British Journal of obstetrics and Gynaecology.

U skupini ispitanica kod kojih nije učinjena sterilizacija čak 51% žena su se požalile na smanjeni interes za seks, dok je manje zanimanje za seks bilo prisutan kod 42% ispitanica kod kojih je učinjena sterilizacija. I dok kod 17% žena iz prve skupine ispitanica spolni odnos nije pričinjavao zadovoljstvo, na isti problem se požalilo tek 14% steriliziranih žena.

Kada su autori pobrojali druge čimbenike kao što su starosna dob, edukacija i bračno stanje, tada je ustanovljeno da su se simptomi seksualne disfunkcije, kao što su manje zanimanje za spolni odnos, dulje vrijeme do postizanja orgazma, suhoća vagine ili izostanak zadovoljstva kod seksualnog odnosa, javljali po prilici za trećinu manje kod žena kod kojih je učinjena sterilizacija.

Žene kod kojih je učinjena sterilizacija općenito su više polagale na svoj seksualni život, 36% ovih ispitanica ocijenile su svoj seksualni doživljaj izrazom ″ekstremno visoka satisfakcija seksualnim životom,″ u usporedbi s 30% ispitanica bez sterilizacije.

″Nije sasvim jasno zbog čega žene sa sterilizacijom tuba općenito bolje seksualno funkcioniraju, ali moguće je,″ navodi znanstveni tim, ″da je odsustvo straha od neželjene trudnoće razlog što ove žene i njihovi partneri više uživaju u seksu.″

″Ovi rezultati bi trebali pomoći parovima koji se odlučuju za operativni zahvat sterilizacije u donošenju odluke o zahvatu,″ zaključak je autora. U istraživanju je također nađeno da između 6-20% žena bilo kada u životu požali što su se podvrgnule operativnom zahvat sterilizacije, pri čemu su tomu razmišljanju bile sklonije mlađe žene.

 


BJOG, published online 2010 Jan 19 [e-pub ahead of print]


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve