Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Rezultati novog istraživanja pokazuju da postoji vjerojatnost srčanih komplikacija kod beba začetih u postupcima in vitro fertilizacije (IVF) zbog prekomjernih razina majčinih hormona kod začeća i tijekom trudnoće.

Sindrom hiperstimulacije jajnika, rijedak i po život opasan pretjerani odgovor jajnika na IVF stimulaciju, može dovesti do povećanih razina estrogena u maternici, izjavio je Gu-feng Xu, doktor medicine, (Zhejiang University, Hangzhou), Kina. "Trebali bismo se usmjeriti na to da izbjegnemo hiperstimulacija jajnika tijekom IVF-a," rekao je.

Za sada postoji stav da je potrebno izbjeći komplikacije kod majki koje uključuju torzije ili rupture jajnika, tromboflebitis i bubrežnu insuficijenciju.

Dr. Xu i njegov tim su, koristeći Doppler ehokardiografiju, usporedili funkcije srca kod 42 IVF djece čije su majke imale hiperstimulaciju jajnika, kod 34 IVF djece čije majke nisu imale hiperstimulaciju i kod 48 spontano začete djece. Predstavili su rezultate na godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu 2014.g.; rezultati su objavljeni online u časopisu 'Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism'.

"Hiperstimulacija jajnika se dijagnosticira i klasificira prema kriterijima Golana i Weissmana" rekao je dr Xu (Reprod Biomed Online 2009.; 19. 28-32). "Hiperstimulacija koju spominjemo u studiji je karakterizirana povišenim razinama serumskog estradiola, mnogobrojnim cističnim proširenjima jajnika i pomakom tekućine iz intravaskularnih dijelova u peritonealnu, pleuralnu ili perikardnu šupljinu."

Sva su djeca bila 3-7 godina starosti u vrijeme procjene. Djece čije su majke imale neku srčanu bolest su bila isključena iz analize.

Na pulsirajućoj Doppler ehokardiografiji, nakon kontrole porođajne težine i gestacijske dob pri porodu, djeca koja su bila izložena hiperstimulaciji jajnika u maternici su imala znatno niži mitralni E / A omjer (1,63) nego IVF djeca koja nisu bila izložena (1,75; P =. 054) i djeca koja su spontano začeta (1,79; p <.01). Izložena djeca su imala manje sistoličke dijametre zajedničkih karotidnih arterija nego neizložena IVF djece (P = 0,02) i spontano začeta djeca (p <.01), a manje dijastoličke dijametre od neizložene IVF djece (P = .12) i spontano začete djece (P <.01).

U zasebnoj studiji su prikupljene pupčane vrpce kod sedam žena s hiperstimulacijom jajnika i sedam žena koje su spontano zanijele. Analiza proteina je pokazala da su mnogi proteini različito zastupljeni u dvije skupine. "Ustanovljeno je da grupa s hiperstimulacijom jajnika ima drugačiju gen-ekspresiju proteina u usporedbi s ženama koje su spontano začele što ukazuje na značajan utjecaj hiperstimulacije jajnika", rekao je Dr. Xu. Naglasio je da su razlike u toj studiji bile uglavnom u granicama normale i subkliničke. "Iako te razlike mogu biti potencijalni kardiovaskularni faktori rizika, njihova dugoročna povezanosti s čimbenicima kardiovaskularnih bolesti kod odraslih ostaje nejasna", istaknuo je. "Potrebno je provesti dulje praćenje te djece kako bi se utvrdilo da li hiperstimulacija jajnika ostaje faktor rizika u kasnijem životu."

To "je vrlo zanimljiv članak, ali istodobno i vrlo zabrinjavajuć" rekao je Roger Hart, doktor medicine sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji i direktor Fertility Specialists of Western Australia, Perth, koji je sudjelovao u istraživanju dugoročnih ishoda IVF djece (Hum Reprod Update 2013. godine; 19: 232-243.). "Postoji mogućnost genetske razlike kod žena koje imaju sklonost za razvoj hiperstimulacije jajnika, što može dovesti do povećane sklonosti prema kardiovaskularnim disfunkcijama kod djece.“

"Dobra vijest je da većina IVF jedinica ima jaku nisku stopu hiperstimulacije" rekao je dr Hart.

 

 


American Society for Reproductive Medicine (ASRM) 2014 Annual Meeting: Abstract O-67.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve