Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Stresni događaji u životu jedne žene kao što su rastava braka, gubitak posla, preseljenje ili smrt u obitelji, povezani su s povišenim rizikom nastanka raka dojke.

Znanstvenici iz University of Helsinki u Finskoj ispitivali su u prospektivnoj studiji povezanost između stresnih događaja u životu i rizika javljanja raka dojke kod 10.808 pacijentica obuhvaćenih programom praćenja nazvanim Finnish Twin Cohort.

Pacijentice su prvi upitnik o stresnim događajima i drugim poznatim faktorima koji modificiraju rizik nastanka raka dojke kompletirale 1991. godine.

Tijekom razdoblja praćenja od preko 15 godina registrirano je 180 slučajeva raka dojke.

Neovisno o drugim rizičnim faktorima u nastanku raka dojke, razvod braka ili raskid veze bio je povezan s dvostruko većim rizikom javljanja raka dojke.

Na isti način, rizik je bio dva puta veći u ispitanica koje su doživjele smrt supruga i oko 40% viši kada je u pitanju smrt druge vrlo bliske osobe.

Bilo koji značajniji i veći događaj u životu koji je u okviru ove studije razmatran, bio je povezan s 35% većim rizikom obolijevanja od ove opake bolesti.

Rezultati finske studije ukazuju na jasnu povezanost životnih situacija s povišenom učestalošću javljanja raka dojke, neovisno o drugim faktorima koji modificiraju ovaj rizik kao što su indeks tjelesne mase, tjelesna težina, uporaba alkohola, pušenje i tjelesna aktivnost.

Ovaj učinak nije posredovan ili modificiran vlastitom percepcijom dnevnog stresa, neprijateljskim stavom i neraspoloženjem.

Znanstvenici pretpostavljaju kako bi promjene u imunološkoj funkciji ili hormonskoj ravnoteži mogle biti odgovorne za uočeni povišeni rizik nastanka raka dojke u promatranim odnosima.
 

Am J Epidemiol 2003; 157: 415-423


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve