Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Program vježbanja tijekom i nakon menopauze može smanjiti simptome menopauze i sačuvati srce, mišiće, kosti i zdravlje mozga, pokazala je skupina stručnjaka u Španjolskoj.

Članovi Španjolskog društva za klimakterij, Španjolskog kardiološkog društva i Španjolskog saveza sportske Medicine su zajedno izradili preporuke fizičkih aktivnosti za starije žene i analizirali kvalitetu dokaza za različite moguće zdravstvene prednosti vježbanja.

"Postoji mnogo literature koja ukazuje na povoljan utjecaj tjelesne aktivnosti za nekoliko organa i sustava, kao što je, na primjer, krvožilni sustav, zdravlje kostiju, pa čak i mentalne sposobnosti", rekao je dr Antonio Cano Sanchez sa Sveučilišta u Valenciji, koautor novog konsenzusa objavljenog online u znanstvenom časopisu "Maturitas".

Zaključili su da trening može poboljšati zdravlje kostiju što je važan problem u postmenopauzi, ali da hodanje vjerojatno ne poboljšava zdravlje kostiju, iako ga mnoge starije žene vole više od drugih aktivnosti.

Tjelovježba s otporom pomaže u održavanju funkcije mišićne mase, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu, a može ispraviti invalidnost, napisali su. Gubitak mišićne mase je uobičajen tijekom i nakon menopauze.

Specifične vrste aktivnosti kao što su pilates mogu poboljšati ravnotežu i smanjiti rizik od padova. Vježbanje općenito pomaže u održavanju normalnog arterijskog tlaka ili ga smanjuje kad je visok, kao što i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Učestalije vježbanje je povezano s manjim rizikom od demencije, anksioznosti i depresije, poboljšava kvalitetu sna te smanjuje bol kod žena s fibromialgijom ili rakom dojke. Pilates i treninzi s otporom su, po svemu sudeći, najbolje fizičke aktivnosti za žene u postmenopauzi, zaključuju autori.

Prednosti vježbanja su najočitije kada se vježba dosljedno tijekom dugog vremenskog razdoblja, istaknuli su.

"Dobra stvar s fizičkom aktivnosti je da čak i lagana fizička aktivnost ima znatnu korist", rekao je Cano. "Fizička aktivnost je ključni čimbenik u svakoj strategiji za zdravo starenje".

Žene trebaju u menopauzi naći dovoljno vremena za održavanje zdravog načina života. Integriranje tjelesne aktivnosti u svakodnevni život kao što je hodanje ili penjanje stepenicama je dobar početak, rekao je.

Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da, ako se žene bave bilo kakvom fizičkom aktivnosti između tri i šest puta tjedno, dobivaju optimalnu korist za koronarne bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti ili krvne ugruške, rekao je.

"Mnoštvo randomiziranih kontroliranih studija je našlo pozitivan učinak 'vježbanja' na faktore rizika bolesti ili pritužbi vezanih uz menopauzu ili starosnu dob", rekao je dr Wolfgang Kemmler sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg u Njemačkoj, koji nije sudjelovao u novoj studiji. "'Vježbanje' je prilično sveobuhvatan pojam: postoje brojne varijacije načina vježbanja koje mogu pojačati brzinu, snagu, moć, izdržljivost, odnosno koordinaciju."

Većina žene u postmenopauzi i stariji ljudi u Njemačkoj i SAD-u vježbaju manje od preporuka za vježbanje, rekao je za Reuters Health putem e-maila.

"Dakle, ključno je da se vježba mnogo više, s tjednim programom vježbanja uz 2-3 treninga i trajanja od 45-60 min, što je učinkovito za smanjenje najvažnijih faktora rizika i simptoma u postmenopauzi", rekao je.

Vježbe izdržljivosti, opće koordinacije i vježbe uz otpor su najbolji izbor za žene u postmenopauzi, rekao Kemmler.

"Preporučujemo grupne vježbe pod nadzorom i vodstvom ovlaštenog instruktora", izjavio je.

 

IZVOR: http://bit.ly/1quPTEs
Maturitas 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve