Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene koje se suočavaju s problemima neplodnosti imaju veću vjerojatnost da će imati bolest štitnjače, objavljeno je u preglednom članku u časopisu "The Obstetrician & Gynaecologist".

Hipertireoza se nalazi u otprilike 2,3% žena s problemom neplodnosti, u usporedbi s 1,5% žena u općoj populaciji, izvijestili su autori.

Osim problema s plodnošću, žene s bolesnom štitnjačom također su imale veću vjerojatnost ponavljanog ranog gubitka trudnoće, ukazuju autori. Hipertireoza je također povezana s menstrualnim nepravilnostima.Bolest pogađa oko 0.5% žena reproduktivne dobi, navode autori.

Iako se bolest štitnjače dugo povezuje s problemima neplodnosti, autori napominju da nacionalne smjernice ne preporučuju liječnicima provjeravanje funkcije štitnjače u obradi asimptomatskih žena s neplodnošću. U prikazu podataka, autori ukazuju na to da bi kliničari trebali posumnjati na bolest štitnjače kada žene pokazuju probleme s neplodnošću i čestim spontanim pobačajima Osim toga, autori su istaknuli da postoje dokazi koji ukazuju da je rutinski probir poremećajae štitnjače u općoj populaciji na početku trudnoće može biti od koristi.

"Nepravilnosti u funkciji štitnjače mogu imati negativan utjecaj na reproduktivno zdravlje i dovesti do smanjenja stope začeća, povećanog rizika pobačaja, i nepovoljnog ishoda trudnoće i neonatalnog ishoda", rekla je Amanda Jefferys, iz Centra za reproduktivnu medicinu u Bristolu, Velika Britanija. "Međutim, s odgovarajućim probirom i brzim liječenjem, ti rizici mogu se značajno smanjiti."

 

 

Ključne točke:

 

 

  • Bolest štitnjače javlja se u većoj stopi kod žena koje imaju probleme sa začeća ili zadržavanjem trudnoće nego u općoj populaciji.
  • Bolest štitnjače je povezaan s povećanim gubitkom trudnoće, kao i pitanjem neplodnosti.
  • Žene s neobjašnjivim razlogom neplodnosti ili ponavljanim pobačajima trebaju isključiti bolest štitnjače.
 

OB.GYN.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve