Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Izloženost ftalatima, poznatim kemikalijama koje narušavaju rad endokrinog sustava, može negativno utjecati na seksualni nagon kod žena u premenopauzi. Ftalati su kemikalije koje se mogu naći u mnogim proizvodima koji se koriste u svakodnevnom životu, od proizvoda za osobnu njegu kao što su kreme za kožu i parfemi do plastičnih folija i deterdženata. Do izloženosti ftalatima dolazi prilikom korištenja proizvoda koji sadrže kemikalije, ali isto tako i udisanjem prašine u sobi s namještajem koji sadrži ftalate.

Godine 1999. ftalati su se prestali upotrebljavati u proizvodima za bebe kao što su dude varalice u SAD-u. Izloženost ftalatima kod Amerikanaca je mjerljiva i karakterizirana je od strane CDC kao "veoma proširena". Količine ftalata izmjerenih u urinu odraslih žena su veće od one u odraslih muškaraca.

Istraživanja su pokazala da ftalati utječu na seksualnu funkciju kod muškaraca, a autori studije predstavljene na ASRM 2014 su izvjestili kako izloženost tih kemikalija može utjecati na žene u premenopauzi. Kemikalija koje je bila najviše proučavana je metaboliti dietilheksil ftalata (DEHP), jer je poznato da je DEHP "jak" narušavatelj endokrinih funkcija.

Trudnice u 4 američkih gradova su dobili upitnik u sklopu Studije za buduće obitelji (SFF). Ukupno je 360 žena ispitano o njihovom seksualnom zdravlju prije trudnoće, a znanstvenici su im izmjerili razinu ftalata u urinu. Dva polja istraživanja na koje su autori studije bili fokusirani su bili suhoća rodnice i nedostatak interesa za seks.

Istraživači su otkrili da su žene koje su bile u najgornjoj kvartili izloženosti prema jednom od ispitivanih metabolita imale najveću vjerojatnost imati nedostatak seksualnog interesa. Ostali metaboliti su također bili povezani sa sniženim seksualnim nagonom. 37 žena u istraživanju je navelo vaginalnu suhoću ali nije utvrđeno da je ovaj simptom bio u korelaciji s izloženosti ftalatima.

Istraživači su zaključili da je izloženostima ftalatima jako raširena, pa je potrebno veće razumijevanje njihovih učinaka na seksualnu funkciju.

 

OBGYN.net:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve