Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Udio novorođenčadi u USA koji pate od apstinencijskog sindroma zbog heroina ili opijata kojima su izloženi u maternici se više nego udvostručio u manje od jednog desetljeća, pokazuju rezultati studije. Stopa neonatalnog apstinencijskog sindroma zbog uzimanje opijata kod majki - što uključuje heroin kao i narkotike na recept poput kodeina i Vicodina – je na nacionalnoj razini skočila s 2.8 slučaja na svakih 1,000 rođenih u 2009. godini na 7.3 slučaja na svakih 1,000 rođenih 2013. godine, pronašli su u studiji.

Ovi podaci mogu biti korisni u razvoju politike o smanjenju zlouporabe lijekova na recept i borbi protiv metamfetamin epidemije, rekao je glavni autor studije dr Joshua Brown, istraživač farmaceut u Sveučilištu Kentucky u Lexingtonu. "Politike o lijekovima od ranih 2000-ih su bile učinkovite zbog teže dostupnosti lijekova - vidjeli smo pad zlouporabe metamfetamina i smanjenje u nekim aspektima zlouporabe lijekova na recept", rekao je putem e-pošte je Brown. "Međutim, neizravni rezultati, uglavnom zbog porasta zlouporabe heroina, su neočekivani i tek sada uviđamo posljedice."

Nalaze trenutne studiji potvrđuju u većoj količini dokazi koji upućuju na povećanje broja rođenih beba koje pate od apstinencijskog sindroma. Jedno izvješće prošlog mjeseca iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je pokazalo još veći porast u dužem razdoblju, od 1,5 slučajeva na svakih 1,000 rođenih u 1999. godini na 6 slučajeva na 1,000 u 2013. godini. CDC istraživači su također otkrili velike razlike u neonatalnom apstinencijskom sindromu između pojedinih država, u rasponu od 0,7 slučaja za svakih 1,000 rođenih na Havajima do 33.4 slučaja na 1,000 u Zapadnoj Virginiji 2013.g.

"Znamo da su određene države teže pogođene epidemijom opioidno / heroinske zlouporabe s oko 10 država koje pokrivaju polovinu svih slučajeva neonatalnog apstinencijskog sindroma", izjavio je Brown. "Te države imaju više ruralnih i siromašnih područja u SAD-u: Mississippi, Alabama i Zapadna Virginija." Brown i kolege su posebno analizirali Kentucky. Stopa neonatalnog apstinencijskog sindroma je porasla od 5 slučaja na svakih 1,000 rođenih u 2008. godini na 21.2 slučaja na 1,000 rođenih u 2014. godini, izvijestili su istraživači u JAMA Pediatrics.

Iako studija nije analizirala zdravstvene ishode za bebe koje su patile od apstinencijskog sindroma, ta djeca su često zahtijevala intenzivnu medicinsku skrb. Ove bebe mogu imati problema sa središnjim živčanim sustavom poput napadaja i tremora, gastrointestinalne probleme i poteškoće s hranjenjem, probleme s disanjem kao i nestabilnu tjelesnu temperaturu. Tipično ostaju u bolnici nekoliko tjedana nakon rođenja i primaju niske doze metadona, rekao je Brown.

Liječenje može ublažiti simptome odvikavanja kod novorođenčadi ali ne rješava nužno razvojne probleme koje ta djeca mogu imati kasnije, rekao je Dr. William Carey, istraživač pedijatar u Klinici Mayo Dječjeg centra u Rochesteru, Minnesota. "Dok je zlouporaba receptnih opijata u padu, uporaba nedopuštenih opijata se povećala," rekao je Carey koji nije bio uključen u studiju,. "Budući da je uporaba opijata na recept ili nedozvoljenih opijata kod majki povezana s apstinencijom kod novorođenčadi, razumno je da će svako povećanje u ukupnom korištenju opijata biti povezano s povećanjem stope neonatalnog apstinencijskog sindroma."

 

IZVOR: http://bit.ly/2d4l3zv JAMA Pediatr 2016.

  Novosti - Sve