Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Žene koje žive u blizini postrojenja teške industrije tijekom duljeg vremena imaju povišeni rizik za nastanak raka pluća, rezultat je stručnog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Thorax.

"Pojavnost raka pluća povećana je kod žena koje žive u visoko industrijaliziranim podučjima", navode znanstvenici sa Sveučilišta Otago, Wellington, Novi Zeland. "Ranija istraživanja su ukazivala na mogući štetni utjecaj industrijskog zagađenja zraka."

Znanstvenici su u aktualnom ispitivanju pratili 204 žene u životnoj dobi mlađoj od 80 godina s primarnim rakom pluća i 339 ispitanica koje su činile kontrolnu skupinu u visokoindustrijaliziranoj oblasti Teeside. Pismenim upitnikom obuhvaćeni su između ostalog promjene prebivališta tijekom dosadašnjeg života, zanimanje i pušenje.

Žene koje su živjele blizu industrijskih postrojenja u okviru 0 do 5 km, u periodu duljem od 25 godina imale su 2.13 puta veći rizik obolijevanja od raka pluća u odnosu na žene koje nikada nisu živjele u blizini postrojenja teške industrije.

Ovaj rizik je dodatno rastao za 1.10 za svakih daljnjih 10 godina života u blizini industrijskih pogona.

Rizik pojavnosti raka pluća je posebice rastao u skupini žena koje su živjele u blizini postrojenja teške industrije, a uz to su bile i aktivne pušačice.

"Ovi rezultati podržavaju ranije podatke iz internacionalne literature o povišenoj pojavnosti raka pluća kod duljeg boravka u blizini postrojenja teške industrije", zaključak je znanstvenog tima. "Učinak zagađenja zraka na pojavnost raka pluća bi trebalo kontinuirano istraživati."


Thorax 2006;61:1076-1082.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve