Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Rezultati kontroliranog istraživanja pokazuju da bi mnoge žene mogle izbjeći kirurško liječenje teške urinarne inkontinencije i značajno poboljšati svoje tegobe primjenom duloxetina - lijeka koji sprječava ponovnu pohranu serotonina/norepinefrina (Cymbalta, Eli Lilly).

Ranija ispitivanja su pokazala djelotvornost i sigurnu primjenu lijeka duloksetina kod žena koje su patile od blagog i umjerenog stupnja stresne urinarne inkontinencije (sedam i više epizoda nevoljnog gubljenja urina tjedno).

Dvostruko slijepa studija američkih znanstvenika iz Indianapolisa obuhvaćala je ispitivanje 109 pacijentica starosne dobi između 33 i 75 godina, koje su bile predodređene za kirurško liječenje inkontinencije. Ispitanice su primale ili 80 mg duloksetina dnevno ili placebo tijekom 4 tjedna, te potom 120 mg duloksetina dnevno kroz 4 tjedna.

Kod svih pacijentica je urodinamskom obradom pokazano da se radilo o čistoj stresnoj urinarnoj inkontinenciji, koja se očitovala kao 14 i više epizoda nevoljnog gubljenja urina tjedno.

U usporedbi s placebo skupinom, kod ispitanica koje su koristile duloksetin došlo je do statistički značajnog smanjenja učestalosti inkontinentnih epizoda za 60%, potom upotrebe higijenskih uložaka za 34.5%, te poboljšanja skora kvalitete života za 10.6.

Kod pacijentica koje su koristile placebo, učestalost inkontinentnih epizoda smanjena je za 27%, upotreba higijenskih uložaka za 4.8%, te je zabilježeno poboljšanje skora kvalitete života za 2.4.

Nakon 8 tjedana liječenja, 20% pacijentica koje su koristile duloksetin odlučile su odustati od kirurškog zahvata. U skupini pacijentica s placebo lijekom, niti jedna od pacijentica nije osjetila ovakvo poboljšanje.

Povoljni učinak duloksetina uočen je unutar prva dva tjedna od početka primjene.

Neželjena djelovanja bila su slična kao i u ranijim studijama o primjeni duloksetina i obuhvaćala su prolaznu blagu do umjerenu mučninu, zatvor, glavobolju i suhoću usta.

 

Obstet Gynecol 2004;104:511-519


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve