Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Djevojčice prekomjerne tjelesne težine dobit će svoju prvu mjesečnicu ranije u odnosu na djevojčice normalne tjelesne težine, rezultat je danskog istraživanja.

Nije novost da je dob nastupanja prve mjesečnice sve ranija, ali su znanstvenici zabrinuti što aktualna epidemija pretilosti može utjecati na ovaj trend.

Ranije nastupanje menarhe povezano je s kasnijim zdravstvenim problemima kao što je rak dojke, navode autori iz 'The Ohio State University College of Medicine', Columbus, koji su bili uključeni u ovo istraživanje.

Djevojčice kod kojih menarha nastupa ranije, češće stupaju u spolni odnos ranije u odnosu na djevojčice istih godina kod kojih se prva mjesečnica javlja kasnije, što povisuje rizik adolescentskih trudnoća, kao i rizik obolijevanja od spolno-prenosivih bolesti.

Oko 17% američke djece i adolescenata spadaju u skupinu pretilih, navodi 'Centers for Disease Control and Prevention'.

U aktualnom istraživanju, znanstvenici su analizirali informacije o indeksu tjelesne mase i životnoj dobi nastupanja prve mjesečnice kod oko 3,200 danskih djevojčica rođenih između 1984. i 1987. godine.

U prosjeku, djevojčice su dobile menarhu – svoju prvu mjesečnicu, neposredno nakon navršenih 13 godina, što je za oko pola godine kasnije u odnosu na američke djevojčice. Autori navode da bi neki od razloga za ovu razliku mogli biti prirodna tendencija ranijeg nastupanja menarhe kod afroameričkih u odnosu na djevojčice bijele kože.

U prosjeku, prva mjesečnica je nastupala 25 dana ranije za svaki od bodova na skali indeksa tjelesne mase iznad prosječne težine. Djevojčice prekomjerne težine i pretile djevojčice na primjer, dobile su prvu menstruaciju tri do pet mjeseci prije nego djevojčice bijele kože normalne težine.

Ranija istraživanja pokazala su povezanost između indeksa tjelesne mase i nastupanja prve mjesečnice. Kako je ovo istraživanje recentno, ono ukazuje da ova povezanost postoji i u današnjim generacijama.

Autori nalaze da je i majčina težina povezana s razdobljem u kojem je nastupala prva menstruacija. Za svaki bod za koji je indeks tjelesne mase majke prije trudnoće rastao, menarha je kod djevojčica nastupala za oko jedan tjedan ranije, navode autori čije je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu 'Fertility and Sterility'.

 


Fertil Steril 2011


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve