Datum zadnje izmjene: 24. 02. 2020.

Roditelji koji su doživjeli "toksični stres" tijekom djetinjstva imaju veću vjerojatnost rađanja djece s razvojnim kašnjenjima i teže će se suočavati s dječjim zdravstvenim problemima, pokazalo je novo istraživanje. Nepovoljna iskustva u djetinjstvu mogu uključivati roditelje koji se svađaju ili prolaze kroz razvod, roditelje s duševnom bolesti, problemima zloupotrebe supstanci ili one koji pate od seksualnih, fizičkih ili emocionalnih zlostavljanja.

Prethodna istraživanja su povezivala ta iskustva s onim što je poznato kao toksični stres koji dovodi do tjelesnih i mentalnih zdravstvenih problema koji se često nastavljaju s jedne generacije na drugu."Ono što nismo znali jest kako su ti rizici" naslijeđeni "ili konkretno kakav je tijek ophođenja roditelja koji je doživio nedaće u djetinjstvu prema svojoj vlastitoj djeci kada doživljavaju svoje vlastite probleme rano u razvoju", rekao je Sheri Madigan sa Sveučilišta Calgary i Instituta za istraživanje dječje bolnice Alberta u Kanadi. Može biti da majke koje doživljavaju više nedaća u djetinjstvu imaju više zdravstvenih rizika tijekom trudnoće, a zauzvrat imaju i bebe s većim rizikom od problema s razvojem, napisali su Madigan i kolege u jednom od tri članka o temi objavljenom ovog tjedna u časopisu Pediatrics.

Madiganova ekipa je proučavala 1.994 majki i njihovih beba. Usredotočili su se na nepovoljna iskustva u djetinjstvu majke, tjelesno i duševno zdravlje tijekom i neposredno nakon trudnoće i razvoj njihovih beba. Nepovoljna iskustva u djetinjstvu majke su nađena u oko 12 posto razvojnih kašnjenja djece u komunikaciji, motoričkim sposobnostima, rješavanju problema i društvenim vještinama u dobi do jedne godine, pokazalo je istraživanje.

Druga studija pedijatara je pratila djecu preko 2 godine i proučavala ponašanje 10 različitih tipova nepovoljnih iskustva u djetinjstvu za 311 majki i 122 očeva. Za svako dodatno nepovoljnih iskustva u djetinjstvu majke su djeca imala 18 posto veću vjerojatnost da imaju usporeni razvoj. Djeca su imala 34 posto veći rizik od usporenog razvoja za svakog oca s nepovoljnim iskustvima u djetinjstvu. Kada su majke izvijestile o izloženosti barem tri nepovoljna iskustva u djetinjstvu, djeca su imala značajno veću vjerojatnost da imaju višestruki zastoj u razvoju, pokazalo je istraživanje. Te odgode mogu ograničiti spremnost za školu i emocionalno zdravlje, rekao je voditelj studije Alonzo Folger iz Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

"Izlaganje zlostavljanju u djetinjstvu, zanemarivanju i drugim oblicima disfunkcije kućanstva može imati psihobiološke učinke koji su toksični za mozak tijekom osjetljivih vremenskih točaka razvoja", rekao je Folger. "Zbog akumuliranja tijekom životnih ciklusa, ovi učinci mogu utjecati na roditeljstvo, čime je teže liječiti ponašanje dojenčadi i maloljetnika", dodao je Folger. "Sve više prepoznajemo poremećaj prirode toksičnog stresa uzrokovanog ranijim životnim nesrećama i važnosti rane intervencije".

Treća studija u Pediatrics je proučavala vezu između nepovoljnih iskustva u djetinjstvu i sposobnost njege kod 671 roditelja nakon što su iz bolnice uzeli bolesnu djecu. Sveukupno, 64 posto roditelja je prijavilo najmanje jedno nepovoljno iskustvo u djetinjstvu, a 19 posto je prijavilo najmanje četiri.

Toksični stres’ u djetinjstvu i problemi budućeg roditeljstva

Roditelji koji su tijekom djetinjstva doživjeli veće stresove i traumu su pokazali slabiju elastičnost i više poteškoća u suočavanju s bolesnom djecom, pronašli su istraživači.

 

IZVOR: http://bit.ly/2FWveSt, http://bit.ly/2FZxEjb i http://bit.ly/2pt3rSs
Pediatrics 2018.g.


 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve