Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Po rezultatima nove studije, medroksiprogesteron acetat (MPA) i traneksamična kiselina (TA) imaju jednako djelotvoran učinak u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja endometrijskog porijekla, ali je MPA povezan s većim nuspojavama i manjim zadovoljstvom korisnica nego traneksamična kiselina.

Prosječan menstrualni ciklus traje od 25 do 35 dana, najčešće 28 dana. Za vrijeme trajanja normalne menstruacije žena izgubi oko 2 – 3 velike žlice krvi kroz 3 – 7 dana. Žene s obilnim krvarenjem izgube 5 – 6 žlica krvi, a ponekad i više tijekom menstruacije.

Znanstvenici iz tri klinike u Teheranu | Iran, usporedili su učinkovitost MPA i TA u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja endometrijskog porijekla kod 90 žena. 44 žene su nasumice odabrane za uzimanje MPA 21 dan od 5. dana ciklusa i 46 žena je nasumice odabrano uzimati TA 5 dana od 1. dana ciklusa. Obje grupe su uzimale lijekove u tri uzastopna menstrualna ciklusa. Traneksamična kiselina je davana oralno u tabletama ili intravenski.

TA je sintetički derivat aminoacid lizina i uobičajeno se koristi tijekom operacija za prevenciju gubitka veće količine krvi. Medroksiprogesteron acetat, steroidni progestin, može se koristiti kao oralni pripravak ili u obliku depo injekcija. Općenito se koristi u svrhu kontracepcije, hormonske nadomjesne terapije i endometrioze.

Za mjerenje gubitka krvi istraživači su koristili nalaz kompletne krvne slike (KKS). Krvna slika je rađena prije i poslije liječenja. Mjerena je i kvaliteta života.

U obje grupe došlo je do značajnog poboljšanja u krvnoj slici – vrijednosti hemoglobina, trajanju krvarenja i kvaliteti života. Nije bilo značajne razlike između grupa koje su koristile lijekove. Razlike su primjećene u nuspojavama i zadovoljstvu pacijentica. Lijek koji je imao više nuspojava, posebice nepravilnost u krvarenju i manje zadovoljstvo kod pacijentica bio je MPA uspoređujući s grupom sa TA ( P = 0,003 i P = 0,002).

U zaključku se navodi da je dugotrajna upotreba medroksiprogesteronacetata bila djelotvorna kao i korištenje traneksamične kiseline u liječenju jakih menstrualnih krvarenja i poboljšanju kvaliteti života, ali je MPA bio povezan s povećanom stopom nepravilnih krvarenja i većim brojem nuspojava.

 


OBGYN.net.
http://hcp.obgyn.net/news/content/article/1760982/2162173 1

  Novosti - Sve