Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Znanstvenici iznose nove dokaze prema kojima postoji mogućnost prijelaza karcinomskih stanica majke na nerođeno dijete.

Prikazan je klinički slučaj u kojem su kod jedanaestomjesečne bebe nađene karcinomske stanice genetički identične onima izoliranima kod majke u koje je dijagnosticirana leukemija kratko nakon terminskog porođaja.

Znanstvenici ukazuju na dosadašnja izvješća, koja unatrag više od 100 godina u rijetkim slučajevima opisuju majčine karcinomske stanice kod djeteta, što je ukazivalo na mogućnost transplacentarnog prijelaza karcinomskih stanica s majke na dijete. Ovo je prvi opisani slučaj u kojem je potvrđena genetička identičnost karcinomskih stanica majke i djeteta.

U slučaju opisanom u znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", istraživači su koristili genetičke testove u ispitivanju mogućnosti transplacentarnog prijenosa karcinomatoznih stanica s majke na dijete.

Majka je bila 28-godišnja žena kod koje je kratko nakon porođaja dijagnosticirana leukemija; pri čemu je njena 11-mjesečna djevojčica oboljela od sličnog tipa karcinoma.

Genetički testovi su pokazali jedinstveni genetički kod u oba tipa tumorskih stanica – koje su potjecale od majke i od kćerke. Specijalni biljezi u tumorskim stanicama koje su potjecale od djevojčice potvrdili su majčino podrijetlo ovih stanica.

Dopunski testovi su pokazali da karcinomskim stanicama izoliranim od djeteta nedostaje jedan dio genetičkog materijala koji bi stanice označio uljezima, što je onemogućilo imunološki sustav djeteta da ih odstrani.

Japanski istraživači iz "Takeshi Isoda of Tokyo Medical and Dental University" smatraju ovaj genetički fenomen odgovornim za mogućnost nadvladavanja zaštitne placentarne barijere.

 

Proceedings of the National Academy of Sciences, Oct. 12, 2009, online early edition.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve