Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Žene s visokom razinom abdominalne masti u prvom tromjesečju trudnoće imaju povećani rizik za dijabetes kasnije u trudnoći, ukazuje nova studija.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 500 žena, u dobi od 18 do 42 godine, koje su imale ultrazvučnu procjenu trbušne masti između 11. do 14. tjedna trudnoće. Trunice koje su imale veću razinu masti imsle su veću vjerojatnost da će razviti dijabetes u dobi između 24. do 28. tjedna trudnoće. No studija je pokazala samo povezanost, a ne uzročno-posljedični odnos između trbušne masnoće i rizika za dijabetes u trudnoći.

"Ova studija pokazuje veliki potencijal probira pacijenata u ranim fazama trudnoće, i uporabu podataka o trbušnoj masnoći u predviđanju nastanka gestacijskog dijabetesa," rekla je autorica studije Dr. Leanne De Souza, iz bolnice St.Michael u Torontu. De Souza je voditeljica istraživačkog programa u bolnici St. Michael i kandidat za doktroa znanosti iz opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Torontu.

"Prema ultrazvučnim slikama abdominalne masnoće u ranoj trudnoći tijekom rutinskog kliničkog pregleda, možemo identificirati žene s visokim razinama trbušne masnoće, koje mogu biti u opasnosti od kasnijeg razvoja gestacijski dijabetes", dodala je.

Gestacijski dijabetes je dijabetes koji se javlja po prvi puta tijekom trudnoće.

Tipično, liječnici obavljaju probir na dijebetes kod trudnica u drugom ili trećem tromjesečju, gledajući rizične čimbenike kao što su dob, nacionalnost, obiteljska povijest, testiranje razine šećera u krvi i ukupnog masnog tkiva.

"Problem s tim čimbenicima rizika je da nam oni zapravo ne govore tko ima visoki rizik od dijabetesa", rekla je De Souza.

"Do 60 posto žena će započeti svoju trudnoću s prekomjernom težinom, mnoge žene imaju djecu u starijoj dobi, a većina osoba ima nekoga u obitelji s dijabetesom tipa 2, pa se tradicionalni faktori rizika počinju primjenjivati na sve više i više ljudi, što nas sprečava u pravilnom identificiranju onih s visokim rizikom", objasnila je.

Prethodna istraživanja također su pokazala da će između 20 i 50 posto žena koje dobiju dijabetes tijekom trudnoće dobiti dijabetes tipa 2. u roku od pet godina nakon trudnoće, rekle je autorica studije.

Trudnice s rizikom za gestacijski dijabetes mogu poduzeti preventivne mjere kao što su usvajanje zdravog načina života i prehrane i izbjegavanje preveliko debljanja trbuha, rekli su istraživači.

 

Diabetes Care 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve