Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Tromboprofilaksa - sprječavanje nastanka tromboze i mikrotromboze uz aspirin ili enoksaparin poboljšava ishod trudnoće i smanjuje učestalost komplikacija tijekom kasne trudnoće u trudnica koje su ranije imale ponavljane neobjašnjive spontane pobačaje, navode izraelski znanstvenici u stručnom časopisu Fertility and Sterility.

Vjeruje se kako je tromboza/mikrotromboza jedan od mogućih uzroka ponavljanih spontanih pobačaja, objašnjavaju autori, ali nije bilo jasno da li prevencija tromboze može poboljšati ishod trudnoće. U istraživanju, izraelski znanstvenici sa sveučilišta Sheba Medical Center, Tel Hashomer, uspoređivali su učinak aspirina i enoksaparina na ishod trudnoće kod 104 ispitanice koje su ranije iz nepoznatih razloga imale spontane pobačaje.

Trudnoća pacijentica iz obje skupine je u preko 81% slučajeva uspješno dovršena porodom živog djeteta, navode autori. Ova učestalost urednog dovršetka trudnoće daleko premašuje učestalost od 40% do 60% što se očekuje u skupini trudnica s ponavljanim spontanim pobačajima, objašnjavaju znanstvenici.

Kod pet trudnica iz obje skupine je nastupio prijevremeni porod, a učestalost neonatalnih komplikacija je bila nešto češća u skupini pacijentica koje su liječene aspirinom.

Niti kod jedne trudnice nisu registrirane alergijske reakcije na lijekove, navode istraživači, kao što niti kod jedne trudnice nije došlo do smanjenja broja trombocita.

"Oba načina liječenja su bila povezana s uspješnim ishodom trudnoće, procjenjujući učestalost poroda živog djeteta i učestalost kasnih komplikacija", zaključak je izraelskih znanstvenika. "Obzirom na minimalni rizik uporabe enoxaparina i aspirina za majku i fetus", preporučuju autori "jedan od ova dva načina liječenja bi trebao biti predložen ženama koje su imale tri ili više spontanih pobačaja."

 

Fertil Steril 2006;86:362-366.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve