Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Trudnice koje redovito umjereno vježbaju u ranoj trudnoći bolje spavaju nego one koje se ne bave tjelesnom aktivnošću, pokazuju rezultati nove studije. Oko 25% trudnica navodi da imaju problema sa spavanjem u ranoj trudnoći, kaže autor studije dr. Michele Okun (University of Colorado, Colorado Springs). Do sada je napravljeno nekoliko studija koje su istraživale kako vježbanje utječe na spavanje tijekom trudnoće. Studija je prezentirana na SLEEP 2014, godišnjem skupu društva 'Associated Professional Sleep Societies'.

Ako trudnoća protječe uredno i bez komplikacija, preporučuje se 30 minuta umjerenog vježbanja svaki dan. Nacionalni podaci pokazuju da se 23% trudnica pridržava ovih uputa. Dr. Okun i kolege su promatrali utjecaj vježbanja na kvalitetu spavanja kod 183 trudnica. Korišteni su dnevnici u kojima je praćeno spavanje i vježbanje tijekom 10.-12. tjedna, 14.-16. tjedna i 18.-20.tjedna trudnoće. Nakon razmatranja rezultata zaključeno je da se žene koje umjereno vježbaju tijekom trudnoće laganije uspavljuju i duže spavaju u komadu nego žene koje ne vježbaju. "Nije bilo razlike s obzirom na jačinu vježbi", rekla je dr. Okun. "Jače vježbe nisu poboljšavale san u odnosu na umjereno vježbanje, tako da ne treba pretjerivati s vježbama u trudnoći."

Većina podataka pokazuje da su loša kvaliteta sna, kratko vrijeme spavanja i simptomi nesanice povezani s većim morbiditetom i mortalitetom u općoj populaciji, nevezano uz trudnoću. Sve veći broj podataka u literaturi pokazuje da problemi spavanja tijekom trudnoće utječu ne samo na majku nego mogu imati i dugoročne posljedice na dijete. "Na nama je da potičemo trudnice na vježbanje tijekom trudnoće", rekla je dr. Okun. "Redovito vježbanje tijekom trudnoće poboljšava fizičko i mentalno zdravlje." Znanstvenici također navode da vježbanje skraćuje vrijeme porođaja, smanjuje broj carskih rezova i skraćuje vrijeme oporavka nakon porođaja.

 


SLEEP 2014: 28th Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies. Oral Presentation 0994, 2014.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve