Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Fekalna inkontinencija je čest uzrok smanjene kvalitete života kod trudnica, izvijestili su istraživači iz Španjolske.

Dva ranija istraživanja su pokazala da je 3 do 10% trudnica imalo fekalnu inkontinenciju koja je utjecala na kvalitetu života i dovela do simptoma depresije.

Dr. David Pares i kolege sa Sveučilišta u Barceloni su istražili učestalost i ozbiljnost fekalne inkontinencije tijekom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće i vrednovali njen utjecaj na kvalitetu života u cross-sectional studiji sa 228 trudnica, 121 od njih su bile prvorotke.

Sveukupno, 40,8% je navelo nekoliko epizoda fekalne inkontinencije, uključujući incidente sa čvrstom stolicom (15 žena), tekućim stolicama (šest žena) i vjetrovima (72 žena). Kao rezultat tih problema, 5,2% žena je koristilo uložak na dnevnoj bazi.

Kvaliteta života računajući tjelesnu bol, opće zdravlje, vitalnost, emocionalno i mentalno zdravlje je bila značajno niža kod žena sa simptomima fekalne inkontinencije nego kod žena bez ovih simptoma.

Istraživači nisu pronašli značajne razlike u dobi, indeksu tjelesne mase, povijesti prethodnih porođaja ili tromjesečja trudnoće kod žena sa i bez fekalne inkontinencije, prema izvješću objavljenom u časopisu "Diseases of the Colon & Rectum".

Fekalna inkontinencija je navedena češće u trećem tromjesečju (42,6%) nego u prvom tromjesečju (35,6%), ali razlika je imala malu statističku značajnost.

"To pokazuje da relaksin, hormon koji se proizvodi u prvom tromjesečju u žutom tijelu, uzrokuje depolimerizaciju intermolekularnih i unutarmolekularnih kolagenskih veza koje sudjeluju u nastanku (urinarne inkontinencije)," objašnjavaju znanstvenici.

"Dakle, stres inkontinencija se objašnjava popuštanjem kolagena unutar pubouretralnog ligamenta. Vjerujemo da će ti rezultati pridonijeti većem razumijevanju razvoja fekalne inkontinencije u ovoj skupini bolesnica jer je naša hipoteza da slične posljedice mogu utjecati na funkciju perinealnog tijela i urogenitalne dijafragme, kao i konzistenciju rektovaginalnog septuma. Dakle, studija u tijeku je dizajnirana da istraži tu hipotezu ", zaključili su.

Dr. Hege Holmo Johannessen, specijalist fizioterapeut u Ostfold bolnici Trust, Fredrikstad, Norveška, koji je nedavno izvijestio o analnoj inkontinencije kod prvorotki (http://bit.ly/1N6RURA): "Analna inkontinencija je vrlo česta kod trudnica zbog mogućeg utjecaja hormonskih, mehaničkih i neuromišićnih promjena koje se prirodno pojavljuju u trudnoći. Na temelju prethodnih izvješća, analna inkontinencija u trudnoći je jedan od glavnih prediktora postpartalne analne inkontinencije, a neke studije ukazuju na to da čimbenici povezani s trudnoćom kao što su dob, hormonske, mehaničke i neuromišićne promjene te simptomi inkontinencije u trudnoći imaju veći utjecaj na postpartalne simptome analne inkontinencije nego čimbenici povezani s porođajem kao što su porođajna ozljeda analnog sfinktera. "

"Mislim da je najvažnija stvar koja se može učiniti kako bi se smanjila analna inkontinencija u trudnoći i nakon poroda povećanje svijest među zdravstvenim djelatnicima te savjetovanje trudnica, liječnika opće prakse, ginekologa, opstetričara, primalja, fizioterapeuta i drugih da je analna inkontinencija vrlo čest problem među mladim i zdravim trudnicama," rekla je. "Malo će njih pričati o tom problemu, osim ako ih se izravno pita, a ti simptomi se mogu smanjiti ili čak izliječiti potičući one koji imaju simptome analne inkontinencije na vježbanje mišića male zdjelice prije ili nakon poroda."

"Većina žena koja doživljava ove probleme u trudnoći ili u ranoj fazi nakon porođaja će biti kontinentne u roku od jedne godine nakon porođaja", izjavila je dr Johannessen.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1MxlOsF
Dis Colon Rektum 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve