Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Rani znakovi kardiovaskularnih bolesti dvostruko su češći kod žena koje su rodile četvero i više djece, u usporedbi s onima koje su imale dvoje ili troje djece, naveli su znanstvenici tijekom prezentacije godišnjoj znanstvenom sjednici 'American College of Cardiology'.

Žene s četvero i više djece imaju statistički značajno veću vjerojatnost pojavnosti srčanog ili arterijskog plaka, izvijestili su istraživači. No studija koja je obuhvatila 1,644 žena također otkriva da su i žene koje nisu rađale ili su rodile jedno dijete imale veću vjerojatnost dijagnoze subkliničke ateroskleroze.

"Ovo nije preporuka za žene da imaju samo dvoje ili troje djece", rekla je u pripćenju Monika Sanghavi, MD, voditeljica kardiologije, University of Texas Southwestern Medical Center, i vodeća autorica studije. "Naši rezultati dodatak su rastućem skupu dokaza da promjene povezane s trudnoćom mogu pružiti uvid u budući kardiovaskularni rizik žene i zaslužuje dodatnu pažnju."

Među ispitanicama, prosječna dob u trenutku analize bila je 45 godina, a 55% žena su bile Afroamerikanke, izvijestili su autori. Istraživači su izračunavali zbroj kalcifikata koronarnih arterija koristeći CT-snimanje i mjerenje debljinu stijenke aorte pomoću MRI. Žene su sudionice 'Dallas Heart Study', a testovi su bili standardni za sve uključene u istraživanje.

Žene koje su rodile četvoro ili više djece imale su oko dva puta veći rizik za jedan abnormalan rezultat testa, u usporedbi sa ženama koje su imale dvoje ili troje djece. Ova povezanost ostala je značajna i nakon usklađivanja podataka o socioekonomskom statusu, obrazovanju, rasi, poznatim faktorima koji pojačavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, žene koje su imale više djece imale su veću vjerojatnost da su biti starije, latino porijekla, da su imale visoki krvni tlak, veći indeks tjelesne mase, a niži socioekonomski status.

Ovi nalazi mogu pomoći u identifikaciji žena s povećanim rizikom za bolesti srca, zaključuju autori. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili rezultati i istražili razlozi ovih rezultata.

 

 

Naglasci

 

 

  • Rani znakovi kardiovaskularnih bolesti češći su kod žene koje su rodile četvero i više djece, u usporedbi s onima koji su imale dvoje ili troje djece, pokazuje aktualno istraživanje.
  • Osim toga, žene koje nisu rađale ili su rodile jedno dijete, imale su također povećan rizik pojavnosti ranih znakova kardiovaskularnih bolesti.

 


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve