Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Žene koje su više puta rađale imaju povećani rizik pojave malignog melanoma, ukazuju rezultati američkog istraživanja. "No međutim", navode istraživači u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology, "uporaba oralne kontracepcije ili hormonskog nadomjesnog liječenja ne nosi povećani rizik za nastanak melanoma u odnosu na osobe koje nisu koristile hormonsku terapiju".

U istraživanju uloge reprodukcijskih čimbenika i uporabe hormonskih preparata u nastanku malignog melanoma, američki znanstvenici iz National Cancer Institute Rockville, Maryland pratili su žene iz okruga San Francisco i Philadelphia kod kojih je dijagnosticiran invazivni oblik melanoma u razdoblju između siječnja 1991. i prosinca 1992. godine. Ispitanice iz kontrolne skupine slučajno su odabrane, pazeći na kriterije starosne dobi, rase i mjesta stanovanja.

Istraživanje je uključivalo 318 pacijentica s melanomom i 395 kontrolnih ispitanica.

U modelu logističke regresije autori su korigirali rizik glede demografskih podataka, drugih priznatih rizičnih čimbenika vezanih za nastanak melanoma uključujući broj madeža i proširenost sunčanih pjega, kao i uporabu hormonskih preparata bilo kada tijekom života.

Pacijentice s melanomom, u usporedbi s kontrolnim ispitanicama, 70% češće su bilo kada ostvarile trudnoću, dok je u skupini žena koje su ikada rodile, rizik pojave melanoma bio trostruko povećan kod onih žena koje su rodile dvoje ili više djece. Među ženama mlađim od 55 godina, porođaj u vremenskom rasponu od 5 godina prije postavljene dijagnoze dovodio je do porasta rizika.

Postoji tendencija da su broj ili pojava novih madeža tijekom trudnoće također povezana s većim rizikom nastanka melanoma.

Nije nađena povezanost niti ukupnog broja godina reprodukcijske dobi, niti bilo kakve uporabe hormona s rizikom nastanka melanoma.

"Ovi rezultati trebaju poslužiti kao podsjetnik da bi žene i njihovi partneri trebali redovitim samopregledom pratiti promjene madeža na koži i druge sumnjive pigmentirane lezije", zaključuju autori istraživanja.

 

Am J Epidemiol 2007;165:505-513.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve