Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Znanstvenici s Medical University of South Carolina, kao i iz Integrative Biostrategies iz Washingtona istraživali su smrtnost kao i učestalost pojave raka kod radnika u kemijskoj industriji u USA i zapadnoj Europi, analizirajući objavljene studije u periodu između 1966. i 1997. godine. Ovim ispitivanjem obuhvaćeno je preko 1 milijun radnika i preko 15 milijuna godina života. Ukupno su proučavane 461 kohortne studije, koje su grupirane u 181 grupu prema specifičnosti ispitivane populaciji (npr. spol, latencija, trajanje zaposlenja).

S nekoliko izuzetaka, i specifičnih uzroka povećanja smrtnosti odnosno specifičnih sijela malignoma, u cijelosti je registrirano oko 10% manja smrtnost, nego je očekivano.

Manja nego očekivana smrtnost registrirana je kod općih uzroka smrtnosti kao sto su kardiovaskularne bolesti, respiratorne bolesti (osim raka pluća) i ciroza jetra, a razlozi za ovu pojavu se objašnjavaju povoljnim utjecajem tjelesnog rada na zdravlje (healthy worker effect).

Kada su u pitanju specifične bolesti kao što su to rak pluća i mokraćnog mjehura, učestalost obolijevanja je malo do umjereno povećana, a razlog je izlaganje nepoznatim humanim kancerogenima tijekom procesa rada.

Svakako najznačajniji podaci tiču se učestalosti raka limfatičnog i krvnog sustava, gdje se kod radnika u kemijskoj industriji registrira porast javljanja ovih bolesti za 10 - 15%.

Znanstvenici preporučuju dodatna istraživanja koja bi omogućila kompletan uvid i razumijevanje potencijalne uloge metodologije rada, kao i ekoloških, te radnih navika u ovim relacijama.
 

Epidemiology 2001; Vol 12 (6): 727-740

 

dr.Vesna Harni

 

 

 

  Novosti - Sve