Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Prijevremena menopauza, najčešće uzrokovana obostranim odstranjivanjem jajnika, gotovo udvostručuje rizik pojave raka pluća u žena, objavljeno je u on-line izdanju znanstvenog časopisa International Journal of Cancer. Pored toga, postoje naznake da i i rana prirodna menopauza povisuje ovaj rizik.

"Većina karakteristika menstruacijskog ciklusa i trudnoće nije povezana s rizikom nastanka raka pluća," navode kanadski istraživači sa Sveučilišta u Montrealu. Sasvim neočekivani je nalaz da prijevremena menopauza predstavlja rizični čimbenik.

Poznato je da i normalno, kao i kancerozno plućno tkivo posjeduje estrogenske receptore, navode znanstvenici. Tek nekolika istraživanja su pratila utjecaj čimbenika ovisnih o hormonskom utjecaju na nastanka raka pluća, a njihovi rezultati nisu bili jednoznačni.

Aktualno istraživanje po principu "case-control " istraživanja, provedeno je u Montrealu a obuhvaćalo je 422 pacijentice s rakom pluća i 577 kontrolnih ispitanica bez maligne bolesti.

Kako je već rečeno, većina čimbenika vezanih za menstruacijski ciklus i trudnoću nisu imalu nikakovu ili su imali veoma malu ulogu u nastanka raka pluća. Nastupanje "ne-prirodne" menopauze, međutim, bilo je povezano s 1,92 puta većim rizikom nastanka raka pluća.

Rezultati istraživanja također ukazuju da je ranije nastupanje "prirodne" menopauze također povezano s većim rizikom pojave raka pluća u odnosu na ispitanice kod kojih je menopauza nastupala kasnije.

Rezultati su ukazivali na isti omjer rizika pri bilo kojem stupnju konzumiranja cigareta, i nisu bili ovisni o različitim tipovima /histologiji/ raka pluća, navode autori.

"Nužno je znati je li ova povezanost stvarna, a ako je tako, na koji način se može objasniti. Nova istraživanja bi mogla odgovoriti jesu li ovo posljedice samog ranijeg nastupanja menopauze ili možda uporabe hormonskog nadomjesnog liječenja ili je u pitanju nešto drugo", navodi se u pratećem komentaru.

 

Int J Cancer 2009; July 21st online issue.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve