Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


U laboratorijskim ispitivanjima, izgleda da simvastin usporava rast stanica leiomioma maternice, što navodi istraživači na mogućnost zajedničkog korištenja lijeka za povišenu razinu kolesterola u borbi borbu protiv fibroidnih tumora maternice kod žena.

Istraživači su otkrili da se učinkovitost lijeka u borbi protiv mioma odvija kombinacijom nekoliko mehanizama djelovanja. Lijek inhibira izvanstanični signal za regulaciju fosforilacije putem kinaze (ERK), što je ključna komponenta u molekularnom putu koji vodi do rasta novih stanica. Pored toga, pokazanje da anti-kolesterolno djelovanje ovog lijeka zaustavlja progresiju tumorskih stanica koje su već počele rasti, a također inducira mehanizme stanične smrti u stanicama mioma koje su ovisne o kalciju.

"Sve u svemu, ova studija je identificirala novi put kojim simvastatin inducira smrt tumorskih stanica mioma." rekao je jedan od autora, Darren Boehning, u priopćenju.

Antitumorski svojstva simvastatina nastaviti će proučavati istraživački tim, tekućim istragama s naglaskom na testiranje uporabe lijeka za liječenje mioma na životinjama, što znači da klinička primjena nije u neposrednoj budućnosti.

Ipak, autori ukazuju na to da, ako će lijek i dalje dokazivati svoju sposobnost da se bori s nekancergoenim tumorima maternice, rezultat istraživanja bi mogao imati trajan utjecaj na sprečavanje histerektomija, operacija kojima se uklanja maternica zahvaćena miomima.

Rezultati će biti objavljeni u siječnju, u tiskanom izdanju časopisa "Journal of Biological Chemistry", ali već su objavljeni na internetskoj stranici časopisa.

 

Ključne točke:

 

  • Simvastatin, lijek koji se koristi kod povišene razine kolesterola, može imati ulogu u suzbijanju nekanceroznih tumora maternice, kao što su miomi.
  • U laboratorijskim testovima na životinjama, znanstvenici su otkrili zajednički utjecaj lijeka protiv kolesterola na usporavanje rasta stanica mioma.
 

OB.GYN.net


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve