Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene s ulcerativnim kolitisom ili Kronovom bolesti ne mogu očekivati jednak uspjeh u postupcima umjetne oplodnje kao žene bez upalne bolesti crijeva, izvijestili su danski istraživači.

"Pacijentice s upalnom crijevnom bolesti često pate od problema neplodnosti. Otuda sam stvarno željela saznati kako prolaze u postupcima potpomognute oplodnje, kako bi i njima dali nadu ukoliko ne mogu dobiti bebu prirodnim putem," rekla je Dr. Sonya Friedman, sa Sveučilišta "University of South Denmark" u Odensi, Centra za Kronovu bolesti i kolitis u Brighamu i Ženske bolnice u Bostonu ("Crohn's and Colitis Center "Brigham i "Women's Hospital", Boston).

Znanstveni tim na čelu s Dr. Friedman je istražio medicinsku dokumentaciju svih žena koje su podvrgnute embrio transferu u Danskoj tijekom razdoblja od 20 godina. Analiza je uključila 1,360 postupaka kod 432 žene s ulceroznim kolitisom; 554 postupaka kod 182 žene s Kronovom bolesti; i 148,540 postupaka kod 52,489 žena bez upalne bolesti crijeva.

Šansa za porod živog, donešenog djeteta nakon svakog embrio transfera bila je značajno manja u ispitanica koje su imale upalnu crijevnu bolest i onih koje su podvrgnute kirurškom zahvatu zbog posljedica Kronove bolesti prije postupka umjetne oplodnje, objavili su autori u internetskom izdanju časopisa "Gut".

Rizik prijevremenog porođaja bio je statistički značajno povišen kod trudnica s ulceroznim kolitisom koje su zatrudnjele putem umjetne oplodnje, ali ne i kod žena s Kronovom bolesti.

"Sada kada znamo da ove žene imaju manju šansu za porod živog, donešenog djeteta svaki puta nakon embrio transfera, možemo ih potaknuti da krenu u postupak umjetne oplodnje ranije, ako žele ostvariti trudnoću," rekla je Dr. Friedman.

"A kako je rizik prijevremenog poroda povišen kod trudnica s ulceroznim kolitiom, preporučujemo intenzivnu antenatalnu skrb u ovoj populaciji. Isto vrijedi i za pacijentice s Kronovom bolesti koje su imale operativni zahvat usljed posljedica bolesti, obzirom na posebno smanjenje poroda živog djeteta nakon IVF postupka, " dodala je.

"Zbog čega ove žene imaju značajno smanjenje poroda živog djeteta nakon svakog embrio transfera? Je li to nemogućnost zanošenja ili iznošenja trudnoće? Ili se rdi o drugim problemima povezanim s trudnoćom? U ovom trenutku ne znamo, " objelodanila je Dr. Friedman. Njena skupina planira daljnja istraživanja kako bi više saznali. "Potrebno je pronaći na kojem stupnju dolazi do pada šanse, i ako postoji bilo što tijekom IVF postupka ili bilo što što bi omogućilo bolju skrb ovih pacijentica tijekom trudnoće, kako bi se smanjio rizik."

 

SOURCE: http://bit.ly/1TI0l8p
Gut 2016dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve