Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Intrauterina kolonizacija bakterijom Ureaplasma urealyticum povezana je s prijevremenim prsnućem plodovih ovoja i/ili prijevremenim porođajem, navode austrijski znanstvenici u stručnom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Beču navode da se mikrobiološka invazija amnijske šupljine nalazi kod polovine trudnica s prijevremenim prsnućem ovoja i/ili prijevremenim porodom. Izgleda da je Ureaplasma urealyticum, koja se nalazi kod 80% žena u rodnici, barem djelomično odgovorna za ovaj nepovoljan tijek trudnoće.

U ovom ispitivanju, istraživači su pratili 207 trudnica između 23. i 24. tjedna trudnoće, kod kojih je učinjen carski rez.

Kod 58 od 132 trudnice (43.9%) s prijevremenim prsnućem ovoja i/ili prijevremenim porođajem, znanstvenici su izolirali bakteriju U. urealyticum. Nasuprot tome, ova bakterija je nađena kod tek dvije od prestalih 75 trudnica (2.7%) kod kojih je trudnoća dovršena carskim rezom iz drugih indikacija.

Znanstvenici navode da nije poznato da li ova bakterija igra uzročnu ulogu u organizmu ili je uočena pojava posljedica nepoznatih zajedničkih čimbenika.

Bilo koji pristup prijetećem prijevremenom porođaju, mora se usmjeriti na otkrivanje i kontrolu infekcije u reprodukcijskom traktu.


Am J Obstet Gynecol 2005;193:1663-1669.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve