Datum zadnje izmjene: 23. 02. 2020.

Izmijenjene smjernice za prijenos pojedinačnih zametaka dovele su do manjeg rađanja blizanaca u Sjedinjenim Državama, bez pada nataliteta, izvijestili su istražitelji. Smjernice koje je u travnju 2017. revidiralo ASRM - Američko društvo za reproduktivnu medicinu i SART - Društvo za potpomognutu reproduktivnu tehnologiju, preporučuju da se dva embrija prenose samo nakon neuspjeha više ciklusa prijenosa embrija kod žena mlađih od 38 godina s dobrom prognozom.

Prethodna verzija smjernica omogućila je prijenos dva embrija pacijenticama iz ove kategorije nakon neuspjeha samo jednog ciklusa prijenosa s jednim embrijem.

"Blizanačke trudnoće imaju puno više komplikacija i drugih problema od jednoplodnih trudnoća", rekla je dr. Allison Eubanks iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed iz Bethesde u Marylandu. "Zaključak naše studije je da žene mlađe od 38 godina, koje su imale samo jedan neuspjeli transfer, trebale bi imati prijenos jednog embrija u sljedećem ciklusu. Nakon toga, treba donijeti zajedničku odluku", objasnila je na  Znanstvenom kongresu ASRM  2019.

Tijekom četverogodišnjeg ispitivanja bilo je 367 živorođenih. Podaci pokazuju značajno smanjenje broja prenesenih embrija, stope blizanačke trudnoće i stope rođenih blizanaca nakon usvajanja revidiranih smjernica, ali nema ukupnog smanjenja živorođenih. Postotak transfera s dobrom kvalitetom embrija porastao je s 61% na 67% tijekom razdoblja ispitivanja. Stopa nataliteta bila je slična prije i nakon revizije, čak i nakon prilagođavanja kvalitete zametka. "Podaci Nacionalnog SART-a također su u skladu s podacima Waltera Reeda", rekla je Eubanks.

Ova studija pokazuje da prijenos jednog embrija djeluje vrlo dobro u ovom dobnom rasponu, rekao je prošli predsjednik ASRM-a Christos Coutifaris, doktor medicine, iz Penn Medicine u Philadelphiji. Unatoč želji nekih pacijentica za blizancima, moramo im savjetovati prijenos jednog embrija koji je  sigurniji i stoga praktičniji.

Uspješna nova praksa prijenosa pojedinačnih zametaka

Ne primjenjuje se svako pravilo na svakog pacijenta

Važno je napomenuti da se većina transfera pojedinačnih embrija danas obavlja u fazi blastociste, kada se zametak već izdvojio kao zametak bolje kvalitete, jer se razvio do faze blastociste 5. dan, rekao je dr. Zev Rosenwaks, direktor Centra za reproduktivnu medicinu Ronald O. Perelman i Claudia Cohen u Weill Cornell Medicine u New Yorku. Međutim, prijenos jednog embrija primjenjuju se samo kod mladih žena koje su prvi put u postupku , a ne kod onih koje nisu uspjele s višestrukim IVF ciklusima s prijenosom  jednog embrija, rekao je Rosenwaks, koji nije bio uključen u studiju.

"Povremeno mladoj ženi prenesemo više embrija, ali postoje posebni razlozi za to. Očito se svi kriteriji moraju sagledati uz spoznaju da se za određenog pacijenta medicina ipak treba primjenjivati ​​pojedinačno, jer ne vrijedi svako pravilo za svakog pacijenta ", rekao je.

 

 

Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) 2019. Znanstveni kongres: Sažetak P-99.

 

 

Dr. med. Sanja Tadić 

Povezane teme

  Novosti - Sve