Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Žene prekomjerne tjelesne težine koje boluju od sindroma policističnih jajnika (PCOS) i inzulinske rezinstencije imaju snažnije izraženu disfunkciju glatke muskulature krvnih žila u odnosu na mršave žene s PCOS, objavljeno u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Hiperandrogenizam - stanje u kojemu je povišena razina muških spolnih hormona, ne igra ulogu u nastanku povišenog vaskularnog otpora kod pacijentica koje pate od PCOS, navodi znanstveni tim s Sveučilšta u Iowi, Iowa City.

Američki znanstveni tim prospektivno je istraživao promjene kod 24 žene s PCOS i 22 ispitanice iz kontrolne skupine koje su bile odgovarajuće dobi i tjelesne težine.

Istraživači su procjenjivali stupanj vazodilatacije na podlaktici kao mjeru vaskularne funkcije i odgovor u odnosu na povećanje doze lijekova acetilkolina i bradikinina (kako bi se procijenila vazodilatacija ovisna o endotelu), kao i nitroprusida i verapamila (kako bi se procijenila vazodilatacija neovisna o endotelnoj funkcji). Lijekovi su primjenjivani slučajnim odabirom, osim verapamila koji je uvijek primjenjen kao zadnji lijek zbog poznatog dugačkog vremena poluraspada.

Vazodilatacija krvnih žila podlaktice je pri primjeni sva četiri lijeka bila smanjena na više od 50% u pretilih pacijentica s PCOS u odnosu na mršave pacijentice s PCOS. Nije uočena razlika u vaskularnoj funkciji između mršavih žena s PCOS u usporedbi s ispitanicama iz kontrolne skupine.

Indeks tjelesne mase bio je primarni čimbenik koji je utjecao na vaskularni otpor. Razina muških spolnih hormona nibila je u korelaciji s vaskularnom funkcijom, navode znanstvenici.

"Poštujući heterogenu sliku PCOS, možda će istraživanje neovisnog učinka na vaskularnu funkciju biti vrlo teško", navodi se u zaključku. "Prepoznavanje podskupine žena koje boluju od PCOS s povišenim rizikom za vaskularnu disfunkciju omogućilo bi ranu ciljanu intervenciju kako bi se smanjila učestalost kardiovaskularnih oboljenja u ovoj populaciji".

 

Fertil Steril 2006;86:1702-1709.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve