Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Nova studija pokazuje da zeleni čaj pozitivno djeluje na pamćenje poboljšavajući funkcionalnu povezanost mozga. Istraživanje, koje je vodio dr. Stefan Borgwart sa suradnicima ('Department of Psychiatry', University of Basel, Švicarska) pokazalo je da pijenje ekstrakta zelenog čaja poboljšava memoriju. Rezultati bi mogli imati klinički značaj u liječenju neuropsihijatrijskih poremećaja, uključujući i kognitivna oštećenja. Ovo je "prvi dokaz pozitivnog efekta zelenog čaja na kognitivnu funkciju, posebice na procese radne memorije u neuralnom sistemu koji pokazuju da postoji plastičnost u parijeto-frontalnim vezama mozga", napisali su autori.

Neka istraživanja su pokazala da zeleni čaj djeluje na kognitivne fukncije. No, sve do ove studije nisu bili jasni neurološki mehanizmi na kojima se temelje ove pretpostavke. Istraživači su u ovu studiju uključili 12 zdravih muškaraca koji su uzimali ili piće na bazi sirutke koje je sadržavalo 27,5 grama esktrakta zelenog čaja ili slično piće ali bez zelenog čaja. Cilj je bio ustvrditi utječe li i kako utječe zeleni čaj na učinkovitost povezivanja moždanih fukncija tijekom zadataka vezanih uz radnu memoriju i kako se odnose parametri za povezivanje na obavljanje zadataka.

Učesnicima su zadani zadatci vezani uz radnu memoriju te su promatrani funkcionalnom magnetskom rezonancom. Rezultati magnetske rezonance su pokazali pojačanu povezanost između parijetalnog i frontalnog korteksa mozga s esktraktom zelenog čaja, te su ovi rezultati u pozitivnoj korelaciji s poboljšanjem u izvršavanju zadataka. "Naša istraživanja pokazuju da zeleni čaj može utjecati na povećanje kratkotrajne sinaptičke plastičnosti mozga", rekao je doktor Borgwardt u izjavi.

"Promatranje povezivanja između frontalnog i parijetalnog dijela mozga tijekom rada radne memorije moglo bi pomoći u određivanju efikasnosti zelenog čaja u liječenju kognitivnih poremećaja u neuropsihijatrijskim poremećajima kao što je demenicija", zaključili su istraživači.

 

Psychopharmacology, 2014.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve