Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Adolescenti koji počnu piti u mlađoj dobi imaju veću vjerojatnost za raniji prvi seksualni odnos nego ostali, pokazuje nova studija. Iako je uzorak bio jednak za oba spola, veze su bile izraženije kod mlađih djevojaka.

"Adolescentice koji imaju seksualno iskustvo u ranoj dobi imaju veće rizike za spolno prenosive infekcije ili neplanirane trudnoće", izjavila je zdravstvena savjetnica dr. Kelly Ann Doran sa Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu. "Iako u SAD postoji pad stope trudnoće, još uvijek je jedan od najviših u zapadnom industrijaliziranom svijetu. To je veliki problem te je važno pronaći faktore rizika koji vode do rizičnog seksa."  Doran i njeni kolege su analizirali podatke od 4.079 muškaraca i 4.059 žena koji su sudjelovali u Nacionalnoj longitudinalnoj studiji o mladima iz 1997.godine. Prikupljanje podataka je započelo kada su ispitanici bili između 12 i 16 godina starosti i trajalo je periodično dok su imali 25 do 31 godinu.

U prosjeku su dječaci i djevojčice uzeli prvo piće prije 15. rođendana. Prosječna dob prvog seksualnog susreta je bilo 16 godina za oba spola, napisali su autori studije u časopisu "Journal of Adolescent Health". Početak pijenja prije 14 godina više je nego udvostručio vjerojatnost da će adolescenti oba spola imati ranije seksualne susrete. Za djevojke koje su uzele prvo piće u dobi od 13 godina ili mlađe, vjerojatnost rane seksualne inicijacije se učetverostručila.

"Veza je snažna i za dječake i za djevojčice", izjavila je Doran. "I dalje je važan socioekonomski status ili loš nadzor roditelja, što se može povezati s ranim pijanstvom". "U istraživanjima ponekad razmišljamo o svim ovim različitim rizicima kao odvojenima i imamo zasebne programe za edukaciju o alkoholu ili tinejdžersku trudnoću, ali mnogi od tih ponašanja su međusobno povezani", navela je dr. Arielle Deutsch iz Sanford Research u Sioux Falls, South Dakota, koja nije bila uključena u ovu studiju, a koja se bavi istraživanjem veze između upotrebe droga i spolnih odnosa kod tinejdžera.

"Moramo stvarno razmišljati o svim tim ponašanjima i što adolescenti mogu proživjeti kroz ovo vrijeme u životu", izjavila je. Buduće studije bi trebale razmotriti razloge zašto se rano pijenje može povezati s ranijim seksom, kao što su smanjene inhibicije, lošija odlučivanja i pritisak vršnjaka u društvenim skupinama, rekla je Doran. "Navike pijenja alkohola povećavaju vjerojatnost da će postati žrtve ili biti zlostavljani od drugih ljudi", izjavila je. "Voljeli bismo provesti više istraživanja kako bismo vidjeli postoji li razlika između dobrovoljnog i prisilnog seksa."

Emocionalni i društveni kontekst oko prvog seksualnog iskustva je također važan, dodala je Deutsch. "Radi se o odnosu između dvije osobe i kako pojedinci razmišljaju o tome što rade", izjavila je. "Kako mladi ljudi razmišljaju o prvom seksualnom iskustvu?" "Kada tinejdžeri razgovaraju o stvarima poput pijenja, seksa, druženja s prijateljima i zabavi sve je to međusobno povezano, a uključeni su i roditeljski pristupi", rekla je Deutsch. "Trebali bismo razgovarati s tinejdžerima o tome kako napraviti životne izbore i doživjeti iskustva koja žele u životu."

 

IZVOR: http://bit.ly/2wT9O7X
J Adolesc Health 2017.

  Novosti - Sve