Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Gotovo 80 posto spolno aktivnih žena i muškaraca će jednom tijekom života biti zaraženo HPV-om. Većina HPV infekcija ne izaziva vidljive promjene te u 90 posto slučajeva spontano prolazi unutar dvije godine od zaraze.

Kod manjeg postotka žena zadržavanje virusa u organizmu dovodi do lezija sluznice vrata maternice i vagine, koje, ako se ne prate i na vrijeme ne liječe, mogu dovesti do nastanka raka vrata maternice, od kojeg danas u svijetu svake dvije minute umre jedna žena.

Čimbenici na koje možemo utjecati, a koji su važni u obrani od nastanka lezija, su ponovna epitelizacija oštećene sluznice vrata maternice i rodnice, vaginalna mikrobiota i lokalni imunitet.

Odnedavno je na hrvatskom tržištu dostupan proizvod španjolske tvrtke Procare Health - PAPILOCARE® gel za rodnicu - namijenjen prevenciji i liječenju lezija vrata maternice i rodnice uzrokovanih HPV-om.

Papilocare® gel za rodnicu je gel za reepitelizaciju transformacijske zone vrata maternice te za sprječavanje i pomoćno liječenje lezija uzrokovanih HPV-om. Sadrži sedam aktivnih sastojaka: niosome hijaluronske kiseline i β- glukana, fitosome gotu kole, prebiotik BioEcolia®, aloe veru, medicinsku gljivu Coriolus versicolor i ekstrakt biljke nim.

Niosomski i fitosomski oblici predstavljaju najnoviju tehnologiju enkapsulacije koja osigurava poboljšanu bioraspoloživost i ciljano otpuštanje aktivnih tvari. Svojim djelovanjem Papilocare® omogućuje stvaranje obrambene barijere u transformacijskoj zoni vrata maternice koja sprječava rizik od integracije HPV-a i poboljšava procese ozdravljenja kad se koristi kao pomoć u liječenju intraepitelnih lezija sluznice vrata maternice i rodnice uzrokovanih HPV-om.

Rezultati privremene analize u kliničkom ispitivanju pod nazivom "PALOMA" pokazali su zacjeljivanje lezije vrata maternice uzrokovane HPV-om u 74% pacijentica nakon 3 mjeseca i u 91% pacijentica nakon 6 mjeseci. Eliminacija humanog papiloma vriusa zabilježena je u 81.8% žena inficiranih s HPV nakon 6 mjeseci.

Papilocare gel također pomaže i u uspostavljanju zdrave mikrobiote rodnice kao važnog čimbenika u obrani od infekcije. Uporaba ovog gela dovela je do značajnog smanjena stresa (-2,4 puta), uz vrlo visoku razina zadovoljstva i udobnosti primjene, koja se s 86.7% nakon 3 mjeseca povećala na 100% nakon 6 mjeseci primjene gela.

Nisu prijavljene značajne nuspojave ni u jednom dosad provedenom kliničkom ispitivanju, kao ni u kliničkoj praksi u nekoliko europskih zemalja.

Medicinska indikacije je primjena Papilocare gel u svih pacijentica s HPV infekcijem bez lezija, kao i kod pacijentica zaraženih HPV-om koje imaju ASC-US ili LSIL (intraepitelne lezije pločastog epitela niskog stupnja, ranije "CIN1").

Dolazi u pakiranju od 7 jednodoznih aplikatora za vaginalnu primjenu. Ukupno trajanje terapije je šest mjeseci. Terapija se započinje nakon menstruacije. Tijekom prvog mjeseca primjene preporučuje se koristiti ga jednom dnevno (po mogućnosti prije spavanja) tijekom 21 dana, nakon čega slijedi pauza od sedam dana (tijekom menstruacije), a u narednih pet mjeseci se primjenjuje svaki drugi dan, također s pauzama od sedam dana.

Preporuča se kod svih HPV pozitivnih pacijentica kod kojih još ne postoje lezije te kod HPV pozitivnih pacijentica s ASCUS-om ili LSIL-om.

Dostupan je u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

 

IZVOR:
Preliminary results of a clinicla trial, presented at the 31st International Papilomavirus Conference Cape Town, South Africa, 2017: Poster HPV 17-0960; Poster 17-0961 i poster HPV-170962
www.papilocare.comdr. Vesna Harni

  Novosti - Sve