Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

S velikim zadovoljstvom pratili smo klinička ispitivanja (faza II kliničke studije) liječenja ponavljanih uroinfekcija svojevrsnim vaginalnim cjepivom. Način liječenja nije nov, osobito ako se u obzir uzmu i homeopatski lijekovi, gdje je ovaj princip vrlo često zastupljen (Candida Yeast zrnca, Urovaxom kaps itd.).

U opisanom cjepivu, kojeg će proizvoditi američka kompanija Protein Express iz Cincinnatija, a koje se očekuje na tržištu za 3 - 5 godina, sadržani su imunogeni djelići 10 najčešćih uropatogenih bakterija. Cjepivo će se koristiti u obliku vaginalnih čepića.
Iskustva s vaginalnim cjepivom iznijeli su znanstvenici iz Winsconsina na 41. godišnjoj interdisciplinarnoj konferenciji o antimikrobnim agensima i kemoterapiji, koja je održana u Chicagu krajem prosinca 2001. godine.

Klinička studija o efikasnosti opisanog cjepiva provedena je kod 54 žene s ponavljanim uroinfekcijama. Imunizacija je rađena u dvije skupine pacijentica: kod prve skupine od 18 pacijentica imunizacija je provođena po principu primarnog cijepljenja + doza održavanja kroz 3 mjeseca.

Druga skupina pacijentica je dobila samo primarnu dozu, i treća skupina pacijentica je primala placebo lijek.

Tijekom faze praćenja, u narednih 6 mjeseci gotovo 50% žena s kompletnim cijepljenjem nije imalo recidiv urinarne infekcije. U skupini žena s placebo terapijom, recidiv uroinfekcije je nastupio u 80% žena unutar 6 mjeseci.

Popuštanje djelovanja cjepiva nastupalo je negdje oko 2 mjeseca nakon posljednje doze, što će se pokušati otkloniti daljnjim ispitivanjem i vjerojatno dužim trajanjem primjene cjepiva u okviru doze održavanja. Prije definitivnih preporuka planirane su još 2 velike studije koje će trajati duže i koje će biti multicentričnog karaktera.


J Infect Dis 2001; 183 (1): 81 – 83

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve