Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Rezultati aktualnog istraživanja ukazuju da je prisutnost vazomotornih simptoma možda i pretkazatelj skupine žena kod kojih će promjena prehrane i smanjenje udjela masti smanjiti i rizik od nastanka invazivnog raka dojke.

"Ovi rezultati ukazuju da jednostavno postavljeno pitanje o prisutnosti valova vrućine može biti važno u određivanju tko bi mogao imati koristi od preporuka za promjene u prehrani u prevenciji raka dojke", navode američki znanstvenici.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta "Kaiser Permanente", Oakland, California, došli su do ovog zaključka nakon proučavanja podataka od gotovo 49,000 postmenopauzalnih žena koje su sudjelovale u istraživanju utjecaja promjene prehrane. Četrdeset posto ispitanica slučajnim su odabirom svrstane u skupinu na dijeti s niskim udjelom masti u prehrani.

Istraživanje je provedeno između 1993. – 1998. godine, a pojava novog slučaja raka dojke kod ispitanica je provjeravana u polugodišnjim intervalima.

Kod nekih 7%, odnosno 3,375 ispitanica zabilježena je pojava valunga na početku istraživanja, navodi se u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Oncology.

Kod ispitanica koje su imale valunge, a koje su odabrane u skupinu na dijeti s niskim udjelom masti u prehrani, nađeno je 35% smanjenje rizika nastanka raka dojke u odnosu na smanjenje od 7% kod ispitanica na ovoj prehrani, a koje nisu imale valunge na početku istraživanja.

"Podaci ukazuju da se rizik nastanka raka dojke može smanjiti promjenom prehrane, osobito u žena koje imaju izražene vazomotorne simptome ili valunge", navode autori.

Premda nije nađena statistički značajna razlika u pojavnosti tumora s pozitivnim estrogenskim odnosno progesteronskim receptorima, ovi rezultati, ukazuju znanstvenici, "su intrigantni i zahtijevaju daljnje istraživanje."

"Sve dok se rezultati ne potvrde u drugim istraživačkim skupinama, prerano je za uporabu ovih zaključaka u kliničkoj praksi."

 

J Clin Oncol 2009.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve