Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Valovi vrućine (valunzi, fumade), povezani su sa štetnim promjenama razine masnoća u krvi sredovječnih žena, a to ne sluti na dobro po njihov srčano-žilni sustav, rekli su znanstvenici na godišnjem skupu Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS) u Washingtonu.

"Rekli bismo ženama da, imaju li puno valunga tijekom perimenopauze ili ako njihovi valunzi traju dugo, svakako posjete svoga liječnika, obave redovitu kontrolu i provjere mjerljive pokazatelje zdravlja svog kardiovaskularnog sustava, uključujući masnoće u krvi, da vježbaju i paze na prehranu", poručili su autori prikazanog istraživanja sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Dokazi upozoravaju na povezanost valova vrućine i učestalosti srčano-žilnih bolesti, a američki znanstvenici su željeli spoznati više o mehanizmima koji mogu biti u podlozi te povezanosti.

Analizirali su podatke iz SWAN istraživanja ('Study of Women's Health Across the Nation') na 3.201 ženi između 42 i 52 godine, koje su prolazile godišnju provjeru s obzirom na valunge i noćno znojenje, kao i visinu masnoća u krvi: LDL, HDL, apolipoproteina apo-a, apo-b, triglicerida, estradiola i FSH. Našli su da su učestaliji valunzi značajno povezani s višim vrijednostima svih određivanih lipida, osim lipoproteina (a).

Povezanost je bila prisutna i nakon korekcije za parametre debljine, etničke pripadnosti, pušenje i socioekonomski status. Na primjer, izvijestili su na plenarnoj sjednici, žene koje su imale valunge jedan do pet dana u posljednja dva tjedna, imale su LDL viši čak 48% nego žene koje nisu imale valunge. Žene s valunzima najmanje 6 dana u posljednja 2 tjedna imale su razinu LDL više nego dvaput veću od žena bez valunga.

Također je bila pozitivna povezanost između valunga i HDL-kolesterola. "Kardioprotektivna priroda HDL-a mijenja se s približavanjem žene menopauzi, a neki podaci pokazuju da se mijenjaju dijelovi čestice HDL-a, tako da to je li HDL kardioprotektivan kao što mislimo, sada postaje područje istraživanja", navode znanstvenici. Autori se nisu željeli upuštati u daljnju raspravu i tvrditi da će liječenje valunga pomoći zdravlju ženinog kardiovaskularnog sustava.

"Nismo sigurni da se ovdje uistinu radi o uzročnoj povezanosti. Ovi podaci nam puno više govore o ženinim krvnim žilama. Ali žene koje imaju valunge, trebaju preventivne preglede. Puše li, trebaju prestati. Trebaju li izgubiti suvišnu kilažu, neka to i učine. Valunzi mogu biti još jedan pokazatelj da žene trebaju poraditi na prevenciji", zaključak je autorskog tima.

 


North-American Menopause Society, Washington 2011.

  Novosti - Sve