Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Gubitak težine i zdrava prehrana mogu olakšati vazomotorne simptome u žena u poslijemenopauzi.

Dr. sc. Candyce Kroenke s Kaiser Permanente u Oaklandu, Kalifornija, objavila je s kolegama rezultate istraživanja Women's Health Initiative Dietary Modification (DM) u članku objavljenom on-line 9.7.2012. u časopisu Menopause.

Istraživali su utjecaj zdrave prehrane sa smanjenom količinom masnoća i povećanim unosom voća, povrća i vlakana na pojavu i olakšavanje valova vrućine (valunga). Iako gubitak tjelesne težine nije bio primarni cilj, pacijentice iz intervencijske skupine izgubile su prosječno 2,04 kg u prvoj godini istraživanja u odnosu na početne vrijednosti i u usporedbi sa ženama iz kontrolne skupine.

Istraživanje DM uključilo je skupinu od 48,835 žena u postmenopauzi između 1993. i 1998. godine u 40 kliničkih centara u SAD. Tekuće istraživanje obuhvatilo je 17,473 žene koje nisu uzimale hormonsko nadomjesno liječenje.

Dijetalna intervencija u ispitivanoj skupini u odnosu na kontrolnu, bila je povezana s većom vjerojatnošću uklanjanja smetnji među ženama s vazomotornim simptomima u odnosu na početno stanje (odds ratio 1.14; 95% confidence interval, 1.01-1.28). Analiza je prilagođena po dobi, etničkoj pripadnosti, obrazovanju, vremenu proteklom od menopauze, tjelesnoj aktivnosti, simptomima depresije i pušenju.

Nadalje, žene koje su unutar godine dana izgubile više od 4.5 kg ili više od 10% svoje težine u odnosu na početnu, imale su veću vjerojatnost da će ukloniti vazomotorne simptome (OR 1.56; 95% CI, 1.21-2.02), nego žene koje su zadržale istu težinu.

Mnoge žene osjete valunge u neko doba prije ili nakon menopauze kada dolazi do pada razine estrogena. Ranije istraživanje je pokazalo da su velika tjelesna masa i dobitak na težini povezani s valovima vrućine i noćnim znojenjem u menopauzi. Istraživači su pretpostavili da veća količina masti u tijelu osigurava zagrijavanje tijela i ometa gubitak topline, a valunzi i noćno znojenje omogućavaju gubljenje suvišne topline.

Slična studija objavljena je on-line u ožujku u časopisu Journal of Clinical Oncology i našla je da sprječavanje porasta težine nakon dijagnoze raka dojke može biti dobar način za olakšavanje valunga. Potrebno je daljnje istraživanje za bolje razumijevanje veze između dijete, težine i valunga/noćnog znojenja.

"Iako nam mehanizam nije potpuno jasan, za valunge i noćno znojenje smatramo da nastaju zbog složene interakcije koja zahvaća promjenu razine hormona, područje hipotalamusa koje regulira tjelesnu temperaturu, moždane receptore i posrednike te krvne žile i žlijezde znojnice", objasnila je dr. Kroenke.

 

 

Menopause, Published on-line July 9, 2012.

  Novosti - Sve