Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Serklaža, indicirana na temelju kliničkog pregleda, značajno povećava neonatalno preživljenje i produljuje trudnoću u prosjeku za 33,98 dana u usporedbi s očekivanim trajanjem trudnoće, prikazuje sustavni pregled i meta-analiza objavljeni na internetu u srpanjskom izdanju časopisa "Obstetrics & Gynecology". Istraživači su također naveli da ima manje prijevremenih porođaja i veća porođajna težina povezani sa serklažom indiciranom na kliničkom pregledu, iako je samo jedan randomizirani pokus bio dostupan za analizu.

"Nedoumica kod serklaže indicirane kliničkim pregledom je produljuje li serklaža trudnoću toliko da samo rezultira vrlo ranim prijevremenim porođajem," napisali su Robert Ehsanipoor, doktor medicine, iz Odjela za ginekologiju i porodništvo Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, Maryland, i kolege. "Međutim, otkrili smo da ekspektativan postupak ima više od četiri puta veći rizik za porođaj između 24. i 28. tjedna trudnoće. Trenutna literatura sugerira da je serklaža indicirana kliničkim pregledom povezana s izrazito boljim ishodima trudnoće."

Ipak, napominju da njihove analize obuhvaćaju ograničeno kvalitetne i male studije. Istraživači su istražili šest baza podataka za studije objavljene između 1966. i 2014. godine da bi usporedili serklažu s ekspektativnim pristupom kod liječenja insuficijencije grlića maternice. Insuficijencija vrata maternice, definirana kao bezbolna dilatacija vrata maternice tijekom drugog tromjesečja, se javlja kod manje od 1% trudnoća i postoji nekoliko studija za procjenu koristi serklaža u sprečavanju gubitka trudnoće.

Autori su uključili studije koje su pratile otvaranje grlića maternice najmanje 0,5 cm kod žena između 14. i 27. tjedna trudnoće. Identificirali su 10 studija, uključujući i dvije prospektivne kohortne studije, sedam retrospektivnih studija i samo jednu randomiziranu kontroliranu studiju koja je uključivala 23 trudnoća. Među 757 žena iz svih studija, 64% je imalo serklažu a 36% su imale ekspektativan pristup. Sudionice se nisu značajno razlikovale po dobi, nuliparitetu ili povijesti prijevremenih poroda, a vodenjak je bio vidljiv ili je prolabirao kod svih trudnica u svim osim u jednoj od studija.

Sveukupno, 71% novorođenčadi je preživjelo u skupini serklaže u usporedbi s 43% onih u skupini ekspekativnog pristupa, po rezultatima osam studija koje su opisale ishod trudnoće.

Trudnoća u grupi sa serklažom je trajala prosječno 33,98 dana duže od onih s ekspektativnim pristupom, i djeca su po gestacijskoj dobi u vrijeme porođaja u grupi serklaže bila u prosjeku 4,62 tjedna starija.

U analizi tri studije s najmanjim rizikom za pristranost, koje su uključivale 64 žene sa serklažama i 42 žene s ekspektativnim pristupom, vjerojatnost neonatalnog preživljenja kod grupe sa serklažom je bila još i veća (78% naprema 33%). Produženje trudnoće je bilo slično - 34,00 dana, kao što je bilo i u većoj analizi.

U cjelokupnoj analizi, stope prijevremenog porođaja između 24. i 28. tjedna (8% naprema 37%) i manje od 34 tjedna trudnoće (50% naprema 82%) su također bile niže u skupini serklaže. Porođajne težine su bile u prosjeku 1028 g veće u grupi sa serklažom.

 

Obstet Gynecol. Objavljeno line 2015
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve