Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Mnoge žene krivo procjenjuju njihov vlastiti rizik za razvoj raka dojke unatoč velikom publicitetu koji je pridodan toj bolesti preko ružičastih vrpca i mnogih drugih akcija.

Rezultati opsežne studije, objavljenje ovih dana, pokazuju da samo jedna od deset žena ima točnu predodžbu o riziku raka dojke za njenu dob.

Istraživači su u istraživanje uključili 9873 žene koje su došle na mamografiju u kliniku u Long Islandu, New Jersey. Od 90% žena koje su krivo procijenile vlastiti rizik za razvoj raka dojke, kod polovine žena je rizik bio potcijenjen a kod druge polovine precijenjen. 40 % žena nikada nije razgovaralo s njihovim liječnikom o osobnom riziku za bolest. Rezultati pokazuju da "naše edukacijske poruke ne dopiru gdje bi trebale i moramo mijenjati način informiranja", kaže vođa istraživanja Jonathan Herman, specijalist ginekologije i porodništva, Hofstra North Shore–LIJ Medical School, New Hyde Park, New York.

Bez konkretne procjene, žene će "otprilike pogađati svoj rizik", kaže on. Dr Herman je imao predavanje na Simpoziju o raku dojke 2013.godine, organiziranom od strane Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO).

"Ovo je provokativna i zanimljiva studija", reako je Steve Oday, organizator simpozija. Pokazuje koliko je još potrebno truda da se poboljša komunikacija između žena i liječnika. "Informacije poput ovih pokazuju kakvo je stanje s edukacijom", objašnjava.

Dr Herman kaže da je bio iznenađen rezultatima. Prije istraživanja je mislio da 25 do 50 % žena zna koliki je njihov rizik s obzirom na dob za razvoj raka dojke, posebno kod žena koje dolaze na mamografiju i koje pokazuju interes za zdravlje svojih dojki. Smatra je da je znanje o riziku za rak dojke najvjerojatnije još manje u općoj populaciji.

"Unatoč svim ružičastim vrpcama, akcijama i upozorenjima, uznemirujući je podatak da samo 9,4% žena zna točan rizik za rak dojke", kaže on. Iznenadio ga je podatak da mnoge od tih žena (40%) koje ne dolaze redovito na mamografiju nisu nikada razgovarale o riziku raka dojke sa svojim liječnicima. Doktor Herman kaže da je njihov plan napraviti istraživanje s liječnicima obiteljske medicine koji bi trebali razgovarati s pacijenticama o riziku raka dojke, posebno kod onih koje ne dolaze redovito na mamografiju.

Američki služba za prevenciju bolesti u svojim smjernicama za mamografiju preporučuje da liječnici razgovaraju o rizicima za rak dojke s pacijenticama,"ali je naš osjećaj da liječnici obiteljske medicine to ne rade, kao što dokazuju rezultati studije", kaže William R. Poller, dr. med., National Consortium of Breast Centers.

Izračun za procjenu rizika raka dojke je besplatan i dostupan online i treba samo minuta da se prođe kroz pitanja, kaže dr Herman. "Ali ta minuta se često ne iskoristi u liječničkim ordinacijama".

"Žene trebaju biti upoznate sa svojim rizikom za rak dojke, kao što znaju svoj krvni tlak, kolesterol, i BMI", kaže on.

Činjenica da je 45% žena u istraživanju potcijenilo svoj rizik za rak dojke pokazuje da će neke žene propustiti dodatne preglede s MRI i kemoprevenciju lijekovima kao što su tamoxifen i raloxifen, rekao je dr Herman. Suprotno od toga, 45 % žena koje precjenjuju njihov rizik "su u brizi više nego što je potrebno". Rade previše skrininga i mogu razviti psihološke stanja kao što je anksioznost, objasnio je dr Oday.

Kada su istraživači pregledali rezultate po etničkim skupinama, našli su da bjelkinje imaju tendenciju prema precjenjivanju rizika, dok crnkinje, Azijke i latino žene najčešće podcjenjuju svoj rizik. "Ali općenito je slaba informiranost", kaže dr Herman.

Analizirajući rezultate studije, subjektivna procjena žene o mogućem razvoju raka dojke je uspoređivana s njenim objektivnim rizikom, koji je izračunat koristeći National Cancer Institute's Breast Cancer Risk Assessment Tool. Ako je bilo više od 10% razlike, ženina procjena se smatrala krivom. Najveći broj žena je bio u prosječnom riziku, no neke su bile u izrazitom velikom a neke u izrazito malom riziku za razvoj raka dojke.

Ako je žena u velikom riziku za razvoj raka dojke ona ima velike koristi od tog saznanja radi pojačanog nadzora i/ili kemoprevencije. Odluka o pojačanom nadzoru i kemoprevenciji je teška i kada se zna rizik, dodaje dr Oday, ali "stvarno je gotovo nemoguće" donijeti takvu odluku bez znanja o aktualnom riziku za rak dojki.

 

 

2013 Breast Cancer Symposium: Abstract 4, 2013.


 
  Novosti - Sve