Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Nova istraživanja pokazuju da ne samo majčine infekcije rubeolom, toksoplazmom, varičelom i citomegalovirusom, već i influencom te parvovirusom izazivaju anomalije oka kod djeteta kao što su anophthalmos i microphthalmos.

Suprotno ovome, coxsackie virus infekcija bila je povezana čak s manjom učestalošću anomalija oka.

Rezultati ispitivanja objavljeni u svibanjskom broju znanstvenog časopisa Epidemiology, temelje se na analizi podataka registra očnih oboljenja Engleske ("Anophthalmos / Microphthalmos Register"), koji je uključivao podatke o 406 oboljela djeteta rođena između 1988 i 1994 (ukupan broj poroda tijekom ovog perioda iznosio je 4 570 350).

Ovi podaci su uspoređivani s vremenskim varijacijama u pojavi majčine influence, te infekcija s coxsackie i parvovirusom.

Infekcija s parvovirusom B19 bila je povezana s porastom pojavnosti teških slučajeva anophthalmos/microphthalmosa od 26%, navode autori iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. Influenca u trudnoći je bila pak povezana s 41% porastom ovih oboljenja.

Coxsackie virus infekcija je suprotno tome, bila povezana s padom pojavnosti bilo kojih, te teških slučajeva anomalija oka od 25% i 34%, iznose znanstvenici.

"Ovo istraživanje nam daje sugestivne podatke za teratogenu uloga virusa inluence i parvovirusa u nastanku anomalija oka kao što su anophthalmos i microphthalmos," zaključuju autori. "Uloga majčine infekcije vrijedna je daljnjih istraživanja."

Epidemiology 2005;16:317-322.
dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve