Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene između 50 i 69 godina koji sudjeluju u probirnoj mamografiji imaju oko 40% smanjen rizik za smrt od raka dojke, pokazuje izvještaj radne skupine Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC). Ažurirano izvješće je objavljeno u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "New England Journal of Medicine".

Kod žena u istoj dobnoj skupini koje su pozvane da sudjeluju u skrining mamografiji, prosječno smanjenje rizika za smrtnost od raka dojke iznosilo je 23%. Tu je i "značajno" smanjenje rizika za smrt od raka dojke kod žena između 70 i 74 godina starosti, koje su bile dio ili su bile pozvane da uđu u mamografski program skrininga.

Nasuprot tome, dokazi koji potkrepljuju korist probirne mamografije kod žena mlađih od 50 godina su bili ograničeni, tako da radna skupina IARC nije našla veću korist od skrining mamografije kod mlađih žena.

Ovi novi zaključci podržavaju one izdane 2002. godine kada ih je radna skupina IARC zadnji puta izdala. U to vrijeme, IACR je zaključio da je "učinkovitost probira mamografom kao jedinim načinom probira za smanjenje smrtnosti od raka dojke bio dovoljan za žene od 50 do 69 godina starosti, ograničen za žene 40 do 49 godina starosti i neodgovarajući za žene mlađe od 40 godina ili starije od 69 godina. "

"Nedavna poboljšanja u ishodima liječenja kod raka dojke u uznapredovalom stadiju i zabrinutost u vezi predijagnosticiranja su nas ponukali na ponovno razmatranje", napisala je radna skupina.

Posljednjih godina se vodi velika javna rasprava o vrijednosti skrining mamografije, sa sve većim naglaskom na potencijalne štetne učinke.

 

 

Analiza IARC-a

IARC je okupio radnu skupinu od 29 međunarodnih stručnjaka iz 16 zemalja za procjenu koristi i štete povezane sa mamografskim probiram raka dojke.Rezultati iz 40 case-control i kohortnih studija iz zemalja s visokim dohotkom analizirani su za dobrobit naprema šteti za skrining mamografiju u različitim dobnim skupinama.

"Najvažnije štetne pojave povezane s ranim otkrivanjem raka dojke kroz mamografski pregled su lažno pozitivni rezultati, predijagnosticiranje i eventualni rak induciran zračenjem", rekli su autori.

Procjene kumulativnog rizika za lažno pozitivne rezultate razlikuju se između organiziranih programa, ali skupina procjenjuje da je oko 20% za ženu koja je imala 10 mamografskih skrininga između 50 i 70 godina.

S druge strane, manje od 5% svih lažno pozitivnih rezultata testa će dovesti do invazivnog postupka, ističe skupina.Procjene predijagnosticiranja karcinoma dojke pribirnom mamografijom su na temelju nekoliko izračuna u rasponu između 1% do 10%, dodaje skupina.

Procjenjen kumulativni rizik za smrt od raka dojke koji se može pripisati radijaciji mamografskih pregleda je 1-10 po 100,000 žena, ovisno o dobi te učestalosti i trajanju projekcije.

Ponavljajući rezultate drugih, radna skupina je zaključila da podaci iz raspoloživih studija u pravilu nisu pokazali smanjenje smrtnosti od raka dojke u slučaju kad žene dojke redovito samopregledavaju.

"Skrining za rak dojke ima za cilj smanjiti smrtnost od ovog raka kao i smrtnost povezanu s naprednim fazama bolesti kroz rano otkrivanje kod asimptomatskih žena," zabilježila je radna skupina.

"Cilj je postizanje najvećeg mogućeg učinka ovog probira a to je da omogući rani pristup učinkovitim dijagnostičkim i terapijskim postupcima", zaključili su.

 

 

 

 

N Engl J Med. Objavljeno online 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve