Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Stanovništvo Brazila, Egipta i Turske je među zemljama u razvoju s najvišim stopama neuspjeha kontracepcije, pokazuje objavljeno istraživanje o neželjenim trudnoćama.

Dolazi do 74 milijuna neželjenih trudnoća svake godine u zemljama u razvoju, od kojih je jedna trećina zbog neuspjele kontracepcije, pokazuje izvještaj iz "Guttmacher Institut" u New Yorku koji je analizirao podatke iz 43 zemalja u Africi, Aziji, Europi, Latinskoj Americi i na Karibima.

Iznimno visoke stope kontracepcijskih neuspjeha su pronađene u Benin, Boliviji, Brazilu, Burundi, Dominikanskoj Republici, Egiptu, Jordanu, Kazahstanu, Paragvaju i Turskoj.

 

Studija istraživačkog instituta, koja je fokusirana na seksualno i reproduktivno zdravlje, nije utvrdila točne uzroke visoke učestalosti i navodi se da bi to zahtijevalo dodatnu analizu.
Prekidanje snošaja i praćenje ciklusa su najčešće metode kontracepcije, a bolje djelujuće metode kao što su intrauterini uložak (IUS), subdermalni implantat i injekcije su najrjeđe metode kontracepcije, utvrdili su.

"Mnogi faktori kao što su kvaliteta medicinskih savjeta o kontracepciji i kontinuirana dostupnost kontracepcijskih pomagala u tim zemljama mogu doprinijeti uspjehu," rekla je za Reuters Chelsea Polis, glavni autor studije.

Istraživači su otkrili najviše stope neuspjeha kontracepcije u istočnoj Africi i južnoj Aziji.

Istraživanje je istaknulo da neželjene trudnoće dovode žene u opasnost prilikom odlaska na pobačaj koji su nesigurni i zabranjeni u nekim zemljama u razvoju.

Odvojeno istraživanje koje je sprovelo Population Council je utvrdilo da se najveći udio neželjenih trudnoća dogodi u Latinskoj Americi i na Karibima.

Znanstvenici iz Guttmachera su upozorili na kvalitetu podataka iz zapadne Afrike i postojeće stigme u nekim kulturama, što je moglo utjecati na njihovu analizu.


IZVOR: http://bit.ly/1LMiG1n

Guttmacher Institute 2016.

 


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve