Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Indeks tjelesne mase "BMI - body mass index" ) povezan je s rakom maternice, osobito kod veoma debelih žena, objavili su norveški istraživači u znanstvenom časopisu "British Journal of Cancer".

Norveški znanstvenici sa sveučilišta "Akershus University Hospital", Lorenskog, pratili su pojavnost raka maternice kod 36.755 ispitanica.

U razdoblju od prosječno 17.8 godina, 263 puta je postavljena histološka dijagnoza raka maternice, od toga je 224 (85%) puta dijagnosticiran rak endometrija, od čega je kod 166 (74%) pacijentica daljnja analiza pokazala da se radi o endometrijskom adenokarcinomu.

U cijelosti, pojavnost raka maternice veoma ovisi o tjelesnoj težini, odnosno indeksu tjelesne mase BMI (odnos tjelesne visine i težine). U usporedbi s pacijenticama iz kontrolne skupine čiji se BMI nalazio između 20 – 24 (normalna težina), istraživanje je pokazalo da je kod pacijentica s BMI većim od 40 (pretilost), korigiran rizik za bilo koji tip raka maternice bio 6.7 puta veći. Rizik pojavnosti raka endometrija bio je kod ovih ispitanica 8.3 puta veći, a rizik pojavnosti endometrijskog adenokarcinoma bio je 11.1 puta veći.

Rizik pojavnosti drugih podvrsta raka endometrija kod žena prekomjerne tjelesne težine s BMI većim od 35 nakon korekcije za životnu dob bio je 4.67 puta veći u odnosu na ispitanice normalne tjelesne težine.

Autori navode da je "veoma važno naglasiti jasnu povezanost između endometrijskog adenokarcinoma i pretilosti, odnosno BMI, obzirom da je od ranije poznata povezanost pretilosti i raka endometrija."

"Potreban je umjereni oprez u procjeni očekivanja da će buduća istraživanja utvrditi kako je prekomjerna težina povezana s različitim podtipovima raka maternice."

 

Br J Cancer 2009;101:534-536.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve