Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Žene, koje u trudnoći imaju povišen krvni tlak, imaju povećan rizik od hipertenzije kroz život ne samo zbog epizode hipertenzije u trudnoći nego i zbog faktora rizika u obitelji, kažu znanstvenici.

Njihova studija je analizirala 252 žene koje su imale visoki krvni tlak za vrijeme trudnoće i pratila je njihovu braću i sestre koji nikada nisu imali visoki krvni tlak.

"Željeli smo stvarno izolirati trudnoću kod žena od zdravstvenih problema u obitelji", rekla je Dr. Tracey Weissgerber, iz klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota.

Sveukupno, znanstvenici su skupili podatke od više od 1.400 sestara i više od 900 braće, navodi se u online izvješću u časopisu „Journal of American Society of Nephrology“.

Oko 72% žena koje su imale visoki krvni tlak tijekom trudnoće opet je imalo povišeni krvni tlak prije 60. godine života, u odnosu na oko 62% žena koje nikada nisu bile hipertenzivne.

Nakon što su prilagodili rezultate različitim drugim čimbenicima rizika, istraživači su otkrili da u usporedbi sa svojim sestrama i braćom koji nikada nisu imali visoki krvni tlak, žene s hipertenzijom tijekom trudnoće su imale oko 75% veću vjerojatnost da ga ponovo razviju u nekom trenutku.

Ali ipak, braća i sestre bez povijesti hipertenzije, koji imaju sestru koja je bila hipertenzivna tijekom trudnoće, imaju veći rizik kasnije u životu za razvoj hipertenzije. Braća i sestre su također imala povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovi rezultati, kažu autori, "sugeriraju da obiteljski faktori pridonose povećanom riziku od buduće hipertenzije kod žena koje su imale hipertenziju u trudnoći."

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo točno zašto te žene imaju veći rizik, rekle su Dr. Weissgerber i Dr. Vesna Garovic, također iz klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota.

"Znamo da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok pobola i smrtnosti kod žena, ali ne znamo puno o specifičnim čimbenicima vezanim uz spol", napisala je Dr. Garovic.

"Hipertenzija u trudnoći je prilika da se ranije detektiraju rizične žene", izjavila je Dr. Weissgerber.

 

IZVOR: http://bit.ly/1MRkJP8
J Am Soc Nephrol 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve