Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Žene sa sindromom policističnih jajnika mogle bi imati koristi od prehrane koja sadrži veći udio bjelančevina u odnosu na ugljikohidrate, kažu danski istraživači. "Zamjena ugljikohidrata bjelančevinama po izboru, poboljšava gubitak tjelesne težine i metabolizam glukoze, a čini se da predstavlja napredak u prehrani pacijentica s PCOS-om", kaže dr. Lone B. Sorensen Reuters Healthu.

Dr. Sorensen s kolegama sa Sveučilišta u Kopenhagenu, piše 7.12.2011. u American Journal of Clinical Nutrition, da se većina intervencija u prehrani kod pacijentica s PCOS-om usredotočila na energetsku restrikciju. Doista, mnoge žene s PCOS-om su pretile.

Danski tim želio je utvrditi može li zamjena ugljikohidrata bjelančevinama biti korisna, te su skupini od 57 žena odredili uobičajenu (standardnu) ili visoko-proteinsku prehranu. Nije bilo kalorijske restrikcije. Visoko-proteinska dijeta osigurala je više od 40% energije iz proteina, 30% iz masti, a ostalo iz ugljikohidrata. Standardna dijeta osiguravala je manje od 15% energije iz bjelančevina, 30% iz masti i više od 55% iz ugljikohidrata.

Više od polovice žena odustalo je tijekom 6-mjesečne studije. Sedam žena ispalo je iz istraživanja radi trudnoće, 23 iz nekog drugog razloga te je preostalo njih 27. Visoko-proteinska dijeta dovela je do značajno većeg gubitka težine od standardne dijete (7.7 u odnosu na 3.3 kg). Žene na visoko-proteinskoj dijeti izgubile su više masnoga tkiva (6.4 u odnosu na 2.1 kg) i imale značajno smanjenje opsega struka.

Visoko-proteinska dijeta dovela je i do većeg pada glukoze koje je bilo postojano i nakon što je uzeta u obzir promjena težine. Taj pozitivni učinak bio je neovisan o gubitku težine. "Sveukupno, ova je studija pokazala da nije nužno da pacijentice sa sindromom policističnih jajnika budu na energetski-restriktivnoj dijeti, jer bjelančevine dobro zasite žene, tako da će visoko-proteinska dijeta spontano potaknuti smanjenje energetskog unosa", kaže dr. Sorensen.

 

 

American Journal of Clinical Nutrition New York, Reuters Health

  Novosti - Sve